Nikdy nebýval nemocný, sportoval. Pak se náhle, doslova ze dne na den, tehdy osmnáctiletý Tomáš Micka sesypal. „Nevyšel jsem pět schodů, zadýchával jsem se, otekl,“ vzpomíná.

Prodělaný zánět srdce

Z benešovské nemocnice ho hned poslali do Prahy do Institutu klinické experimentální medicíny (IKEM). „Zjistili, že jsem prodělal zánět srdce a teď mi funguje jen na dvacet procent,“ popisuje Tomáš. Lékaři ho zařadili na čekací listinu pro transplantaci, a zároveň mu voperovali »mechanické srdce« nazývané heartmate.

S umělým srdcem žije už 5 let

Dokud umělá srdce neexistovala, umíralo na čekací listině na transplantaci 29 procent pacientů. Nyní je to pouhých pět procent. Tomáš je s tím svým, s nímž žije pět let, nadmíru spokojený. „Dokonce jsem zkoušel běhat, a jde to. Zvláštní je jen to, že když si položím dlaň na hrudník, cítím, jak čerpadlo vrčí. Čekám na transplantaci, ale neživořím, cítím se skvěle,“ popisuje.

Bez baterií ani krok

Řídicí jednotku umělého srdce napájejí dvě baterie, které musí stále nosit s sebou. Vydrží asi dvacet hodin. Případně se může připojit přímo do elektrické sítě, což Tomáš využívá v noci.

Kardiochirurg Netuka: S novým srdcem přežívá díky pokroku medicíny kolem 90 procent pacientů.

Video
Video se připravuje ...

Kardiochirurg Netuka: S novým srdcem přežívá díky pokroku medicíny kolem 90 procent pacientů Blesk TV

Fotogalerie
5 fotografií