Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Ve Sněmovně řádí spalničky. Poslancům zavřeli jídelnu a posílají je k lékaři

Autor: vei, simao, ČTK - 
30. ledna 2019
16:58

Poslaneckou sněmovnu zasáhla epidemie spalniček. A to konkrétně oblíbenou kantýnu ve Sněmovní 4, ve které si až donedávna poslanci hodovali za ceny více než příznivé. Po upozornění Blesku přišlo zdražení, nyní však nečekaně rovnou zavření. A to kvůli nákaze, která se rozvinula mezi personálem restaurace. Upozornění a doporučení putovalo však i do poslaneckých schránek.

Kvůli výskytu spalniček u obsluhujícího personálu v jídelně v hlavní sněmovní budově ve Sněmovní 4 musela Sněmovna s okamžitou platností tento provoz uzavřít. Tiskový odbor Sněmovny doporučil všem, kteří po 18. lednu využili služeb jídelny ve Sněmovní 4 a mají podezření na některé příznaky onemocnění, aby si nechali zkontrolovat hladiny protilátek u svého lékaře.

Uzavřená restaurace

Poslanci a poslankyně dostali doporučení od ředitelky odboru hospodářské správy ve Sněmovně. „Z důvodu výskytu onemocnění spalničkami u obsluhujícího personálu restaurace Sněmovní 4 bylo ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem přistoupeno k následujícím protiepidemiologickým opatřením: Restaurace Sněmovní 4, vč. poslanecké restaurace, je s okamžitou platností uzavřena,“ stojí ve zprávě pro zákonodárce. 

„Teď se z toho asi všichni ve Sněmovně opupínkujeme,“ glosoval upozornění poslanec KDU-ČSL Marian Jurečka.

Ostatní gastronomická zařízení, která ve Sněmovně jsou, nyní slouží k zajištění stravování pouze pro poslance. „Existuje možnost přenosu infekční choroby na další osoby, které v období po 18. lednu 2019 využily služeb restaurace Sněmovní 4. Doporučuji nechat si zkontrolovat hodnoty protilátek v krvi u svého ošetřujícího lékaře,“ vzkázala ředitelka poslancům.

Ministryně pro místní rozvoj a zároveň také poslankyně Klára Dostálová (za ANO) Blesk Zprávám řekla, že se ve Sněmovně nebude bát chodit na obědy, ale je ráda, že o vzniklé situaci poslanci dostali zprávu. „Jsem ráda, že jsme byli informováni i kvůli návštěvám, které za námi chodí, a to i těhotné ženy,reagovala ministryně. 

Kancléř: Personál v karanténě

Kancléř Jan Morávek pro Blesk Zprávy uvedl: „Jeden z pracovníků prodělal spalničky. Byl nemocný, aniž by tušil, že jde o spalničky, to se zjistilo až po kontrolním vyšetření krve. Okamžitě jsme proto kontaktovali Státní zdravotní ústav, jehož pracovníci poslali všechny zaměstnance z jídelny, kde se stravuje aparát Sněmovny a poslanci, do karantény. Protože jsou pracovníci v karanténě, tak se obě jídelny ve Sněmovní 4 zavřely a zrušilo se závodní stravování. Opatření by měla platit zatím do konce týdne.“

Poslanci na krev

Zaměstnankyně sněmovní jídelny byla podle tiskové zprávy hygieniků v práci naposledy 22. ledna. Následující den se u ní objevila horečka, takže zůstala doma. K lékaři se ale 38letá žena vydala až 29. ledna, kdy se u ní objevila vyrážka. Laboratorní rozbory pak u ní ve středu potvrdily onemocnění spalničkami. Hygienici proto nařídili vyšetření všech 30 zaměstnanců jídelny, výsledky budou známy ve čtvrtek. K odběru krve by měli přijít i poslanci a zaměstnanci Sněmovny, kteří se mohli dostat do kontaktu s nemocnou pracovnicí jídelny.

„Všichni, kdo se v předmětné jídelně stravují, by měli v následujících dnech, až do 12. února 2019, sledovat svůj zdravotní stav,“ upozornila hygienická stanice. „V případě potíží, jako teplota, zánět spojivek, zánět nosohltanu, by měli neprodleně informovat svého lékaře o výskytu onemocnění na pracovišti,“ doporučují hygienici.

Spalničky jsou infekční onemocnění, které se snadno šíří vzdušnou cestou kapénkami od nakažených osob; vzácně i vzduchem nebo bezprostředně kontaminovanými předměty. Inkubační doba, tedy čas od vniknutí původce nákazy do organismu až po první příznaky, je zhruba sedm až 21 dní.

Komplikace až u třetiny případů

Při léčbě je ze zákona povinná hospitalizace na infekčním oddělení a izolace po dobu sedmi dnů od objevení vyrážky. Podle aktuálních informací ministerstva zdravotnictví bylo loni v Česku 207 nemocných spalničkami, což je druhý nejvyšší počet od roku 2008. Je to o 60 nemocných víc než v předchozím roce. Více bylo jen v roce 2014, kdy lékaři zaznamenali 221 případů.

Život mohou ohrožovat komplikace s nemocí spojené, které se vyskytují až u třetiny případů. Jedinou prevencí je podle hygieniků očkování. Proočkovanost populace ale podle nich klesá, což považují za jeden z důvodů rostoucího počtu případů. Nemocných přibývá i letos. Například v Moravskoslezském kraji je jich letos za leden už víc než loni za celý rok. Loni evidovali hygienici šest případů, letos už jich bylo deset.

onanym01 ( 31. ledna 2019 07:31 )

To raději nedělej, nebo zase dostaneš po tlamě.

jajas ( 30. ledna 2019 19:53 )

Prostě si namažou drahé pečivo ještě dražším máslem (pokud vůbec ví, kolik co stojí) a baštili by, jako každý druhý občan. No.....možná i nějaké to vejce (předražené) by si k tomu mohli uvařit!

jajas ( 30. ledna 2019 19:50 )

Přeji poslancům co nejvíce případů spalniček. Zajímalo by mne totiž, zda by šli k lékaři a nechali si vypsat nemocenskou, kdy by první tři dny nedostali plat. Rovněž bych v době jejich nemocenské k nim domů poslal kontrolu, zda dodržují nemocenský řád. V opačném případě bych jim nemocenskou neproplatil. Asi tak nějak........

ameae ( 30. ledna 2019 19:13 )

Obvykle má pravdu, i když je to brutus.

panda82 ( 30. ledna 2019 19:12 )

Vždyť kdo vlastní Blesk, tak víme odkud vítr vane, tak koho chleba jíš, toho píseň zpívej, že páni redaktoři, proč bychom nepustili fantazii uzdu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa