Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

39 tisíc pro učitele? Kantoři se bouří a vytahují výplatnice: „Matematický nesmysl“

Autor: Nikola Forejtová - 
31. ledna 2019
05:55

Pobouření učitelé začali vytahovat své výplatnice. Donutilo je k tomu zveřejnění analýzy ministerstva školství, podle které je nová průměrná mzda 39 000 Kč. Plagův resort tvrdí, že do konce roku by měla na tuto částku dosáhnout až polovina kantorů. Pohled na skutečné výplatní pásky je však tristní a realita jiná, stěžují si kantoři. Ministerstvo se brání, že bylo analýze špatně porozuměno a nárůstu se učitelé dočkají až od února. Ředitel Klíma se ale za 18 let působení v čele školy nesetkal s tím, že by na platy dostal, co bylo slíbeno. 

Nedávno se MŠMT vytasilo s částkou 39 000 Kč průměrného učitelského platu pro rok 2019, což zvedlo mnoho pedagogických pracovníků ze židle. „Na ČT byl vypuštěný naprostý nesmysl o nové průměrné mzdě, která se má stát realitou až v průběhu roku 2019 po plánovaném navýšení 15 %, pobuřuje se Klíma nad zveřejněnou analýzou o platu a mzdách pedagogických pracovníků.

Klíma je jedním z ředitelů škol, kteří spolu s pedagogy zveřejňovali své výplatnice. „Moje žena učí 24 let na  ZŠ. Od začátku je plně kvalifikovaná a i po těchto letech je její plat 23 000 čistého. Myslím, že by měl Plaga přestat poslouchat našeptávače na MŠMT a vyrazit do terénu, aby si situaci ověřil,“ komentoval Klíma vyjádření ministra školství Roberta Plagy (ANO). Plaga se totiž nechal slyšet, že nově vypočítaného průměru dosáhne do konce roku až polovina učitelů.

„Neměli na analýzu potřebná data. Ministr se asi potřeboval něčím pochlubit, protože se spekuluje o jeho odvolání. Jeho sdělení, že na průměrný plat 39 000 Kč dosáhne polovina učitelů je ovšem matematický nesmysl,“  pobuřuje se prezident Pedagogické komory Radek Sárközi. Podle něj byly informace o mzdách zcela „mimo mísu“.

Výplatní páska učitelky s roční praxí, hrubá mzda se ani nepřibližuje průměru z roku 2017 Výplatní páska učitelky s roční praxí, hrubá mzda se ani nepřibližuje průměru z roku 2017 | Pedagogická komora

Malé platy odrazují novou krev

Původně se také diskutovalo o tom, že polovina z 15% odejde na odměny a druhá polovina na tarifní platy. Nyní se počítá s 10% na nadutější tabulky a 4% na odměny. Zbylá částka padne na vyrovnávání rozdílů mezi kraji. „Za 18 let svého ředitelování jsem se nikdy nedožil toho, že by do škol dorazil objem peněz, který byl politiky slíben, komentoval Klíma "drobnou" změnu v plánu.

 Sárközi i Klíma se nyní obávají, že pokud se tarifní platy nezvýší, učitelé jim budou nadále odcházet ze školství a nebudou moci nahrazovat nekvalitní kantory těmi kvalitními. „Všechny kraje mají teď zoufalý podstav, nezaručenou odměnou učitele do práce nenalákáte,“ svěřil se Blesku ředitel SOŠ Klíma.

Mezi učiteli panuje skepse k politickým slibům a své pobouření nad analýzou dávají hlasitě najevo. Podle ní se totiž na výplatnici objeví 5 000 nových dobrých důvodů, aby pedagogové zůstali za katedrou, ale to až v průběhu roku. MŠMT ale data podle pedagogů prezentovala tak, že už si učitelé namastí kapsu už od ledna.

Analýza neměla z čeho vycházet

„Po negativní odezvě na analýzu jsme obdrželi od MŠMT statistiky platů ve školství za prvních devět měsíců roku 2018. Údaje za celý rok nejsou k dispozici, přestože se v médiích objevují spekulace o výši platů v roce 2019, navíc se nerozlišují platy učitelů a vedoucích pracovníků,“ dodal pro Blesk Sárközi a vysvětluje tak svou výtku k zavádějící a necelistvé analýze.

Ministerstvo ale trvá na svém. „V analýze jsou zahrnuti všichni pedagogové i nepedagogové včetně vedoucích pracovníků. Avizovaných 39 tisíc hrubého coby průměrná mzda je odhad na rok 2019, do kterého bylo promítnuto rozpočtem garantované zvýšení pro pedagogy o 15% oproti roku 2018,“ okomentovala situaci mluvčí MŠMT Aneta Lednová i přesto, že ministerstvu stále chybí všechna data.

MŠMT: „Výsledek uvidíme na konci roku“

Zdali se MŠMT opravdu podaří záměr, aby se polovina učitelů k vyměřenému průměru dostala, bude známo až začátkem dalšího roku, rozpočet ale s nárůstem o 15 % skutečně počítá.„14 % bude přidáno plošně do republikových normativů a 1 % bude rozepsáno rozvojovým programem na vyrovnání mezikrajových rozdílů. Peníze obdrží kraje do konce ledna. Závěr roku jistě potvrdí, že průměr platů se o slibovaných 15 % zvýšil,“ dodává mluvčí.

V překladu tak z 15 % je 14 % a ze 14 % se v tabulkových platech promítne pouze 10 %. Odměnovou složku 4 % má následně na starosti ředitel školy, který finance rozděluje. Podle ohlasů ze základních i středních škol by ale na oněch 5 000 navíc, s tarifní i odměnovou složkou, dosáhl jen zlomek učitelů. 

Plaga také uvedl, že by 15% nárůst uvítal  v roce 2020. Podle výpočtů by to státní kasu zúžilo o 16,5 miliardy korun.

 

fandasever ( 12. května 2019 15:46 )

Ano, pak je ale chyba, že se proti té nesmyslné integraci nepostavili, jenže oni to slíbili s vědomím že jim to opět hodí nějakou tisícovku navíc

fandasever ( 12. května 2019 15:42 )

Za výsledky u maturit a za všeobecné znalosti jsou učitelé přeplaceni. Kdo dnes nic neumí jde učit, dělá jen ranní směny, má volné všechny víkendy, volné všechny svátky, jarní, zimní, pololetní a letní prázdniny, do toho navíc sem tam nějaká stávka, stát který vydává na učitele a státní aparát větší peníze než mají lidé v továrnách a na polích kde se tvoří skutečné bohatství je odsouzen k zániku

pavel lok ( 31. března 2019 10:48 )

Ještě nezapomenout připočíst volné všechny víkendy a svátky a další dekádové prázdniny.

pavel lok ( 31. března 2019 10:25 )

Dobrý den, tak vám zkusím odpovědět, číst a psát reakce v pravé poledne, může psát třeba člověk, který má před odpolední nebo před noční směnou a určitě má v zaměstnání taky danou 30 minutovou přestávku a to se musí čipovat a na minutu dodržet. Že má narušený biorytmus, o tom nemá smysl se bavit. A dokonce někteří pracují i o víkendech a o svátcích a nemají jarní, letní, podzimní a zimní prázdniny, volné víkendy a všechny svátky a ještě ředitelské volno, jako učitelé A to pracují za daleko menší mzdu než je průměrný plat ve školství 39 000 kč.

martakarta ( 1. února 2019 16:10 )

Dobrý den, můžete mi prosím poradit? Za třináct let praxe jsem to ještě pořádně nedoladila...Kterou z přestávek mám využít na to opravování? Tu, kterou akorát doběhnu do kabinetu pro pomůcky na další hodinu, nebo tu, při které letím volat k paní sekretářce rodičům žáka, kterému se udělalo nevolno? Nebo myslíte tu, při které dozoruji žáky, aby po sobě neházeli svačinou, na záchodě se nenatáčeli na mobil, nekouřili, nešikanovali,...nebo možná myslíte tu velkou přestávku, která má rovných 20 minut! Tak mohla bych vynechat svačinu, do půl druhé, než bude čas na oběd, neumřu a alespoň nebudu potřebovat na toaletu, kterou stejně za celé dopoledne nestihnu. Nebo možná myslíte tu přestávku, po které je hodina, kdy neučím, ano, to by šlo...a jéjé, volá paní zástupkyně, honem suplovat...Když už tedy nějakou tu přestávku najdu a stihnu opravit 2-3 práce, poradíte, jak opravit například práce žáků z informatiky, kdy každý žák má soubor uložen ve své složce v počítačové učebně? Dále bych se chtěla zeptat, zda jste viděl někdy tabulky pedagogických pracovníků? Obyčejný učitel na ZŠ je většinou ve 12 třídě a pokud už má před důchodem, tak poslední kolonka končí stropem 37000...trochu mi to tedy s těmi 39000 nevychází. Pak bych na Vás měla ještě jednu otázku a to, kam jste šel po gymnáziu Vy? Abych věděla, kde je čas psát v pravé poledne reakce na články v Blesku. Děkuji mnohokrát za odpovědi.

Zobrazit celou diskusi