Stometrová fronta od šesti ráno, tedy hodinu a půl před otevřením, se tvořila před ostravskou pobočkou České národní banky, která vydala další trojici výročních dvacetikorun.

„Už jsem tu půl hodiny a čeká mě minimálně jednou tolik. Byl jsem tady i na podzim, to jsem čekal ještě déle,“ řekl sběratel Josef Nový (80).

„Podzimní“ dvacky s Masarykem, Štefánikem a Benešem nahradily verze s osobnostmi, které mají zásluhu na stabilitě koruny po vzniku Československa. Lidé si mohou do sbírky přidat prvního ministra financí Aloise Rašína, jeho nástupce Karla Engliše a prvního guvernéra Národní banky Československé Viléma Pospíšila.

K dispozici jsou i výroční stokoruny. Na klasické zelené bankovce najdeme logo oslav 100. výročí zavedení československé koruny. „ČNB stanovila maximální možné množství pro výměnu na tři dvacetikoruny od každého motivu a tři stokoruny s přítiskem na osobu, aby se platidla dostala k co největšímu počtu zájemců,“ informovala mluvčí ČNB Markéta Fišerová.

Video
Video se připravuje ...

Fronta před ČNB v Ostravě Michal Charbulák, Blesk

Sběratelská stovka s Rašínem

Ve čtvrtek také ČNB vydá vůbec první pamětní bankovku s portrétem Aloise Rašína. Sběratelská bankovka, ale bude dražší, než její nominální hodnota. Její prodejní cena bude kolem tisícovky. Sběratelé si ji budou moci pořídit pouze u smluvních partnerů ČNB. Zajímavostí je, že je rozměrově větší než pětitisícová bankovka.

Sběratelská stokoruna
Autor: ČNB

Pamatujete na papírové dvacetikoruny?

Jejich historie byla poměrně krátká. Česká národní banka ji vypustila 20. dubna 1994. Poslední den, kdy jsme s ní mohli platit, byl 31. srpen 2008. 

Dvacetikorunová bankovka
Autor: ČNB