Na konci ledna už je zima opravdu dlouhá k nesnesení, dny se sice prodlužují, ale pořád je světla málo, většinu času trávíme v zavřených prostorách. K tomu se může přidat dopad dluhů z Vánoc nebo také neúspěch v plnění novoročních předsevzetí – a deprese je na světě!

S pojmem deprese je však třeba zacházet opatrně. Označuje závažné onemocnění, jež je nutné léčit. Na rozdíl od chmurů či jakési přechodné emoční nepohody jsou jeho příznaky duševní i tělesné. Vedle smutné nálady, nedostatku energie, neschopnosti radovat se, černého vidění světa atd. se projevuje např. bolestmi hlavy, pocitem tlaku na hrudi, stavy na omdlení, problémy s trávením, nechutenstvím či naopak přejídáním, poruchami spánku.

Pokud příznaky bez zjevných jiných důvodů přetrvávají dva týdny a déle, pak je lze označit jako depresi. Příčinou přitom může být stres, vrozená dispozice, výkyvy hladiny hormonů, ale i působení alkoholu a drog či právě nedostatek světla.

Čaj na smutný čas

Na pouhé chmury a posmutnělou náladu můžete vzít na pomoc třezalku. Čaj z ní připravený pijte dvakrát denně, a to po delší dobu, aby se účinky mohly projevit. Sáhnout můžete i po bylince s názvem brutnák lékařský, který bývá označován jako přírodní antidepresivum. I z něho připravíte čaj, u něhož se ale naopak dlouhodobé užívání nedoporučuje. S depresí je nutné navštívit odborníka.