Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Češi se vrací na led! Ale pozor, nepodceňte výběr bruslí!

/
  • 30. ledna 2019 ● 09:15

    Bývaly neuvěřitelně populární, každý kluk chtěl být hokejista, každá holka krasobruslařka. Postupem času je zastínily »inlajny« a teď se znovu ve velkém vracejí. Vytáhnete je ze skříně, nebo vyrazíte na nákup nových?

     Brusle nejsou žádná novinka. První, kostěné, se objevily už v pravěku, v Holandsku se ve středověku používaly brusle dřevěné, opatřené na spodní straně železnými plátky. Od těch dob se ovšem bruslení technologicky poněkud posunulo a obchodech najdete nepřeberné množství různých modelů. Brusle před nákupem rozhodně vyzkoušejte, nejlépe s ponožkami, které budete na bruslení nosit. Nesedící bota může zážitek z bruslení úplně zkazit.

  • 1.

    Jaké si vybrat?

    Pokud jste naposledy kupovali brusle, když byly na výběr pro dámy krasobrusle a pro pány »kanady«, možná budete překvapeni. V obchodech najdete zateplené modely, i kanady pro dámy. Nejprve zvažte, k jakým účelům budete brusle používat. Na stadion stačí brusle bez zateplení, pokud ale chcete jezdit venku, vyplatí se zvolit model s kožíškem. V klasických bruslích vám totiž bude zima i s ponožkou.

     

    Dámy si ještě mohou vybrat klasickými bruslemi se zoubky nebo kanadami, které přicházejí mezi ženami čím dál víc do módy, protože styl jízdy na nich připomíná jízdu na »inlinech«. Zoubky na bruslích využijte při odrážení, při brzdění nebo při jízdě pozadu, nicméně styl bruslení se trochu liší. Pokud vám zoubky vadí, můžete je nechat i zbrousit.

    Autor: istock.cz
     

  • 2.

    Rukavice a helmu povinně

    Minimálně u dětí by měla být helma podmínkou, a to ne cyklistická, ale buď helma na inline, nebo lyžařská. Helmou by se měli vybavit i bruslaři, kteří vyrážejí na volné bruslení například na jezero, minimalizují tak riziko. Zrovna tak jsou nezbytné rukavice. Na bruslení postačí rukavice na běžky, stadion si klidně vezměte rukavice lyžařské, ne z důvodu chladu, ale bezpečnosti. Pokud upadnete v tlačenici, hrozí vám zranění od bruslí ostatních bruslařů.

    Autor: Monkey Gym
     

  • 3.

    Na tlustý svetr zapomeňte

    Na ledě by vám rozhodně nemělo být horko, naopak, je důležité zachovat pohyblivost. Volte proto funkční materiály, které odvádějí vlhkost od pokožky. Na venkovní bruslení rozhodně berte bundu a čepici, také nepromokavé kalhoty.

    Autor: istock.cz

  • 4.

    Broušení je základ

    Nové brusle se prodávají nenabroušené, ale nabrousí vám je na každém stadionu. Ideálně si po prvním bruslení nechte brusle znovu přebrousit. Na všech bruslařských stadionech fungují také půjčovny. 

    Autor: Shutterstock.com

Dnešní horoskopy