Kolem bílé vily stojí v Radlicích posledních pár zachovalých rodinných vilek, které shlížejí do údolí na vznikající bytovou zástavbu. Kousek od starých domů jsou ve stráni moderní prosklené budovy, jež vzájemně spojují chodníčky s povinnou cedulí, která hlásá, že se v zimě neudržují. Takto se změnilo okolí vily Na Loužku č. p. 8 po devadesáti letech.

Továrník a prezident

Dům postavil v roce 1929 architekt Jan Pilař pro rozhodčího boxu Václava Pondělíčka. Na fasádě je reliéf patrona a kolem vily se dodnes rozkládá rozmanitá zahrada s betonovým zábradlím, bazénem nebo fontánou. Objekt s pozemkem později přešel do vlastnictví pana Přibíka, majitele továrny na sklo. V 50. letech během znárodňování ale o nemovitost přišel.

Do vilky ve svahu se nastěhoval Antonín Novotný, který v této době v Komunistické straně Československa zastával vysoké stranické funkce. Od roku 1957 byl pak jedenáct let prezidentem Československa. Po jeho smrti v roce 1975 se majitelé ještě několikrát měnili. V dubnu 2017 se vila bývalého prezidenta objevila v portfoliu realitní kanceláře a nakonec skončila v rukách developera Na Loužku a.s., který ji chce zbourat.

V rozporu s pravidly

Svůj záměr společnost představila na výboru pro územní rozvoj. Podle představené studie by vilu měly nahradit tři čtyřpatrové bytové domy s 19 parkovacími místy. S demolicí významné stavby a zastavěním přilehlé zahrady však razantně nesouhlasí místní. „Podle naší analýzy je projekt v rozporu s pravidly posuzování investorských záměrů rezidenčních vilových čtvrtí Praha 5, i přesto byl projekt doporučen,“ vyčinila na úterním zastupitelstvu Jolana Dočekalová, předsedkyně spolku Přátelé Malvazinek. Podle ní se objekty nehodí do okolní zástavby v ulici a budou ji výrazně převyšovat.

Podle předsedy výboru pro územní rozvoj Milana Kryla (Piráti) vydal úřad pouze doporučení. Konečné rozhodnutí bude na radě, potažmo zastupitelstvu. „Ve výboru jsme na žádné porušení pravidel nepřišli. Žadatel měl velmi kvalitně zpracovanou studii. V tomto případě jsme nenašli žádný důvod, proč žádost zamítnout a jednohlasně jsme ji podpořili,“ odpověděl předsedkyni zastupitel Kryl.

Fotogalerie
9 fotografií