Unikátní je, že jej poprvé postaví soukromá firma, která by tam 30 let s finančními výhodami provozovala domov. „Potom by přešel do majetku kraje,“ řekl náměstek hejtmana Marek Šlapal (ČSSD).

Samotná stavba si vyžádá nejméně čtvrt miliardy. Daňové poplatníky nemá stát ani korunu. O ryze soukromý „důchoďák“ ale nepůjde – budova zůstane v majetku krajského úřadu a její provoz bude platit ministerstvo práce a kraj.

V objektu má být domov pro seniory, domov se zvláštním režimem a odlehčovací služby. Koncesionáře, tedy investora, vybere kraj do poloviny roku 2020. Již nyní mají zájem tři společnosti.

V objektu sídlila od roku 1958 transfuzní stanice. Ta se v roce 2002 přestěhovala na kliniku v Bohunicích. Dům užívala i lékařská fakulta univerzity.

Jak to bude fungovat?

Kraj udělí na stavbu domova důchodců takzvanou koncesi. Soukromý koncesionář pak bude zodpovědný za projektovou přípravu, výstavbu, financování a provoz domova po dobu 30 let. Výhoda spočívá v tom, že kraj nemá se stavbou náklady, na druhé straně koncesionář neplatí DPH ze stavby a náklady si sníží ziskem z provozu.

VIDEO: Seniorky čtou pohádky dětem ve školce. „Dává mi to nový impuls,“ říká jedna z nich.

Video
Video se připravuje ...

Seniorky čtou pohádky dětem ve školce. „Dává mi to nový impuls,“ říká jedna z nich Lukáš Houdek- HateFree