Spalničky na severní Moravě neohrožují jen děti. K šíření přispívá i fakt, že ne všechny děti jsou očkované. Z deseti nakažených je šest dospělých ve věku 26 až 56 let. Dalšími čtyřmi infikovanými jsou neočkované děti.

Kraj svolává ředitele nemocnic, aby je informoval o společném postupu v boji proti rozšíření epidemie. „Za celý loňský rok jsme měli v regionu hlášeno šest případů spalniček. Letos už máme 10 nakažených. Ve spolupráci s Krajskou hygienickou stanicí jsme v minulém týdnu do všech nemocnic a zdravotnických zařízení rozeslali konkrétní závazné pokyny,“ řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Martin Gebauer (ANO).

Pokud má někdo příznaky spalniček, neměl by vůbec vstupovat do nemocnice nebo čekárny u lékaře. „Měl by být pro jistotu okamžitě přemístěn na nejbližší infekční oddělení,“ doplňuje náměstek Gebauer. Typickými příznaky spalniček je vyrážka spojená s horečkou nebo zánět spojivek.

Se spalničkami nechoďte k praktikovi

Pokud máte příznaky, raději se vyhněte ambulanci svého praktika. „Lidé by neměli jít ke svému praktickému lékaři, ale raději přímo na infekční oddělení. Zaměstnanci na infekčním jsou dobře informovaní a s těmito pacienty počítají. Určitě se v mnoha případech ukáže, že se o spalničky nejedná, přesto je toto preventivní opatření na místě,“ doplnil náměstek hejtmana Martin Gebauer.

Někteří lidé už jsou v karanténě.

Už od minulého týdne se pracuje na protiepidemických opatřeních. „Z důvodu vysoké nakažlivosti byla nařízena karanténa osobám, které byly s nemocnými v kontaktu. Karanténní opatření byla nařízena nejen u blízkých osob, ale i u zdravotnických pracovníků, kteří byli v epidemiologicky významném kontaktu," uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice MSK Helena Šebáková.

Dostatek protilátek si můžete ověřit testem

Pokud jste už očkovaní, ale přece jenom si chcete ověřit, jestli máte v sobě dostatek protilátek, můžete se nechat otestovat. V takovém případě si ale budete muset připravit čtyři stovky.

„Pokud chtějí lidé vědět, zda mají proti spalničkovému viru protilátky, mohou si nechat udělat ve virologické laboratoři vyšetření. Není ovšem hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, jeho cena se pohybuje kolem 400 korun,“ dodala Šebáková.

Radši se nechte přeočkovat

Pokud jste v dětství absolvovali očkování proti spalničkám, bohužel to neznamená, že jste chránění. „Protilátky proti spalničkovému viru získané očkováním v raném dětství vydrží asi 15 let. Po této době může být ochrana před nakažením nižší. S ohledem na aktuální situaci proto Moravskoslezský kraj přeočkování určitě doporučuje,“ uzavřel náměstek hejtmana kraje Martin Gebauer.

VIDEO: Epidemiolog: Uprchlíci sem exotické nemoci nezavlečou, bojíme se toho zbytečně.

Video
Video se připravuje ...

Epidemiolog: Uprchlíci sem exotické nemoci nezavlečou, bojíme se toho zbytečně Blesk Zprávy