Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ostravský typ tramvají vystřeluje kovový šrapnel: Může zabíjet! Tvrdí expert

Autor: yks - 
29. ledna 2019
15:54

Třicítka slovenských zaměstnanců společnosti U.S. Steel se pohodlně uvelebila na sedačkách nové tramvaje, která se s nimi vydala směrem k domovu. Jenže v neděli 20. ledna už do cíle nedojela. Vzduchem prolétl brzdový kotouč a zasekl se do střechy. Nezasáhl nikoho jen díky tomu, že tramvaj byla poloprázdná a všichni seděli. Stejný typ tramvají jezdí i v Ostravě.

Ošemetný problém řeší Dopravní podnik města Košice, který si tramvaje LF2 objednal od české společnosti Pragoimex. Po nehodě se samozřejmě obrátil na výrobce – vzhledem k tomu, že nových tramvají tohoto typu má k dispozici 14.

„Řekli nám, že jde o náhodnou a nesystémovou závadu, která se u nich, při 279 prodaných tramvajích, vyskytla poprvé,“ sdělil slovenské tiskové agentuře generální ředitel košické společnosti Vladimír Padyšák. 

Neuplynul ovšem ani týden a situace se opakovala. Úlomek kotouče, jehož náraz do lidského těla přirovnal expert k úderu gilotinou, znovu vletěl tam, kam neměl. „Kdyby kotouč trefil cestujícího, takovou ránu by neměl šanci přežít. Razance vzhledem k následkům ,výstřelu‘ musela být obrovská,“ řekl pod podmínkou anonymity odborník na tramvajovou dopravu serveru Plus Jeden den.

Závažnost situace si uvědomili jak košičtí dopraváci, tak dodavatel, jímž je česká společnost Pragoimex. „Podrobně to analyzujeme. Nasadili jsme tým odborníků. Máme zde technického ředitele, člověka odpovědného za software, projektanta vozu,“ řekl předseda představenstva Pragoimexu Vladimír Faltýsek.

Prozatím se uvažuje o instalaci bezpečnostních štítů, které by při podobných incidentech ochránily cestující. Ovšem na Slovensku se už začínají ozývat nespokojené hlasy. „Zajímavě vyznívá informace, že kromě Košic a Ostravy jsou tramvaje tohoto typu v provozu jen v uzbeckém Samarkandu,“ poznamenává ironicky Plus Jeden Den.

 

Lucio1 ( 29. ledna 2019 16:52 )

Stále se snaží ty T3 nahradit a pokaždé průšvih..

cocumysvole ( 29. ledna 2019 16:43 )

Doporučoval bych nebrzdit. Brzdové disky pak nedostanou šanci někam lítat. Dobrá rada nad zlato že???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání