Legendární herec zemřel ve spánku v sobotu nad ránem ve své modřanské vile, v pátek 1. února mu dají sbohem rodina, přátelé a jeho příznivci v Národním divadle. Včera dopoledne vše zařizovala zničená dcera Bára Munzarová (47) a oporou jí byl manžel Martin Trnavský (48).

Aeroklub Letňany, jehož byl čestným členem, vzdá herci hold trojitým přeletem nad střechou historické budovy Národního divadla. Ještě před obřadem nad zlatou kapličkou přeletí dvoumotorové letadlo typu L 200 Morava. Pilotovat ho ve výšce 300 metrů nad střechou bude kapitán Miroslav Kovář. Na jevišti divadla začne v 11 hodin poslední rozloučení, pro veřejnost bude otevřeno už od 10.30 hod. „Program bude v přímém přenosu přenášet ČT24,“ prozradil mluvčí ND Tomáš Staněk.

Letadlo L 200 Morava bude kvůli milovníkovi létání Munzarovi startovat ještě jednou, a to kvůli soukromému pohřbu, který se uskuteční v odpoledních hodinách.

Slib otci

Za to, že se stal letcem, může slib, který kdysi dal svému tatínkovi. „Jsem rád, že mi pánbůh dopřál, že jsem mohl zaletět nad barák a udělat pár kotrmelců, když byl tatínek ještě zdravý a mohl jsem mu to ukázat. A že to tatínek viděl, tak jsem svůj slib splnil,“ přiznal v minulosti Munzar. „Za knipl sedám dost často. Jako naše celá parta letňanských orlů starců,“ řekl v roce 2018 v rozhovoru pro Radiožurnál herec, který se netajil tím, že miluje létání víc než herectví. „Létání je zkrátka nezaměnitelné. To se nedá ničím nahradit. To si člověk musí prožít. Já s přírodou nebojuju, já se s ní mazlím. Proto to mám tak rád,“ dodal.

Smí se létat nad centrem Prahy?

Zakázáno to není. Jsou ale daná pravidla, jak se smí létat nad městy. Nad Prahou jsou dva prostory. Jeden je zakázaný, ten je nad Pražským hradem. Tam se dá vstupovat jen s povolením úřadů. Pak je nad Prahou, respektive nad centrem, omezený prostor a tam jsou podmínky dané.

Obecně stačí splnit bezpečnostní pravidla. U letadla jde především o to, aby při vysazení motorů bylo možné doklouzat mimo zástavbu. Další důležitou věcí je výška, ve které letadlo poletí, protože ta ovlivňuje právě to, jestli bude schopné při vysazení motorů doklouzat mimo zástavbu. Může tedy letět malé letadlo nad Národním divadlem? „Ano, pravidel, která je třeba splnit, je však spousta. Zakázáno to však není. Proto je tedy možné, aby se nad divadlem malé letadlo objevilo,“ vysvětlil Ing. Vítězslav Hezký za Úřad civilního letectví.

Fotogalerie
44 fotografií

VIDEO: Bára Munzarová a Martin Trnavský odcházejí z pohřební služby