Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rozprodá Babiš paláce? Z ložnice šlechtice posílá ministra do Letňan, Staněk je pro

Autor: simao, ČTK - 
28. ledna 2019
17:33

Andrej Babiš (ANO) dál prosazuje svou myšlenku zbudování úřednického městečka v pražských Letňanech. Tento týden chce o její správnosti přesvědčit i primátora Prahy Zdeňka Hřiba (Piráti), kterému slibuje, že v Letňanech bude i nová nemocnice. Babiše podpořil i jeden z ministrů, kterého by mělo čekat stěhování. Šéf kultury Antonín Staněk (ČSSD) přitom dle premiéra zbytečně zabírá ložnici šlechtice v Nostickém paláci, která by mohla být přístupná veřejnosti.

Plán premiéra Andreje Babiše (ANO) vybudovat úřednickou čtvrť v Praze není podle ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) nesmyslný. Budovy po přesunu ministerstev z centra by ale podle něj měly zůstat v rukou státu.

O možnosti postavit v Letňanech „úřednické městečko“ mluví Babiš delší dobu. Bylo by to podle něj ekonomicky výhodné ve srovnání se současným stavem, kdy ministerstva sídlí v různých palácích v centru metropole a další prostory si pronajímají.

Babiš věří, že Hřiba přemluví

Proti záměru se naopak vyslovil pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Pozemky v Letňanech, o které by měl stát podle Babiše zájem, mají celkovou rozlohu 354 000 metrů čtverečních. V listopadu premiér uvedl, že v letňanském komplexu by mohlo být více než 10 000 zaměstnanců a výstavba by stála deset miliard korun.

Babiš chce jednat o letňanském plánu s Hřibem ve středu. Primátor nesouhlasí, ve městě by podle něj vzniklo úřednické ghetto. S pozemky v Letňanech Praha počítá na výstavbu nové nemocnice. Babiš po pondělním jednání vlády uvedl, že s tím souhlasí – po rozhovorech s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (ANO) je pro, aby v Letňanech vznikla nová nemocnice, kam by se přestěhovala pražská Bulovka.

„V rámci té plochy je to možné, aby tam byla nemocnice, kde by se tedy přestěhovala Bulovka, a ty objekty, kde vlastníme i my něco a magistrát, by se mohly prodat. A ta Bulovka, která není v dobrém stavu, by se vlastně mohla perspektivně přestěhovat,“ uvedl dnes Babiš a dodal: „My to máme promyšlené, máme to zanalyzované a já pevně věřím, že pana primátora přesvědčíme.“

Bude se prodávat, nebo ne?

„Připravili jsme panu primátorovi prezentaci a já jsem přesvědčen, že se mu bude líbit. My určitě historické budovy nebudeme prodávat,“ ujišťuje Babiš. Některých uvolněných budov by se však stát přece jen mohl zbavit. „Některá ministerstva jako ministerstvo životního prostředí sídlí na Kodaňské, je to takový panelákový barák,“ naznačil Babiš jeden z možných prodejů. 

Web E15 dnes přinesl informaci, že pražské paláce, kde sídlí vybraná ministerstva, by přece jen mohly být prodány soukromníkům. Podle webu majetkový úřad už vybral první budovy, které by mohla státní správa vyklidit. Babiš zdůrazňuje, že majetkový úřad pracuje s různými variantami. Každá by měla naplnit předpokládanou návratnost investice, citoval premiéra web E15.

„My jsme jako Úřad vlády na asi šesti nebo sedmi místech. Věřte mi, že víme, co děláme. Je tam velká návratnost,“ ujišťoval Babiš i dnes po jednání vlády.

Ministr v ložnici šlechtice

Na přímou otázku, zda bude chtít prodat uvolněné budovy, Babiš dnes po jednání vlády uvedl: „Každá budova je jiná. Tak určitě Nostický palác nechceme prodat, pan ministr, teďka jsem četl, že mě podpořil, on má kancelář v nějaké ložnici nějakého šlechtice, tak rád ji uvolní, aby se tam občané mohli podívat. Je to kulturní památka.“

Video  Co ukrývá kupole Úřadu vlády: Nad hlavami ministrů zůstal jeden tajemný stroj.  - Zuzana Štíchová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Právě ministr Staněk není proti stěhování některých ministerstev. „Plán pana premiéra vytvořit úřednickou čtvrť, myslím, není úplně nesmyslný. Myslím, že by měl svůj smysl. Co se týče paláců, ve kterých sídlí například ministerské budovy, a to není jenom ministerstvo pro místní rozvoj, ale také například ministerstvo kultury, tak pokud by se ty paláce zpřístupnily v podobě galerií a muzeí, tak si myslím, že by to bylo pro veřejnost jenom přínosné,“ řekl dnes před jednáním vlády Staněk, podle kterého by ministerské budovy měly zůstat „zcela určitě“ majetkem státu.

Prodávat budovy chtějí na byty

Premiér Babiš však naznačil, že některé budovy by se mohly prodávat, i v souvislosti s návrhem na zřízení Apple Store v budově ministerstva pro místní rozvoj na Staroměstském náměstí. 

„Teď v rámci skvělého projektu Apple Store jsem se dozvěděl, kolik budov MMR vlastně vlastní na Pařížské, na Staromáku, teď jsme objevili i nějakou budovu na Příkopech. Takže těch budov je strašně moc a my máme jasno, která ministerstva by se tam měla stěhovat, máme jasno, které budovy chceme nechat veřejnosti a nabídnout jako kulturní památky, máme jasno, které budovy se dají prodat na byty,“ ujišťuje Babiš. 

Ministryně Dostálová prosící na Staromáku

Právě v souvislosti s MMR i dnes vytáhl svůj oblíbený argument, že budova ministerstva na „Staromáku“ je nelogická kvůli špatné dopravní dostupnosti i dalším úskalím.

Letňany jsou oproti něj strategické kvůli tomu, že se nachází na obchvatu i u dálnice na Ústí nad Labem. „Když tam přemístíme čtyři pět ministerstev, napříkald i to MMR, které je na Staromáku a občas když paní ministryně Dostálová chce jednat a hrají tam, nevím na nějaké hudební nástroje, tak je jde prosit, aby chvilku nehráli, aby mohla jednat, tak samozřejmě to má efekty, že ti, kteří navštěvují ministerstva, nebudou vůbec jezdit do centra Prahy. Ani nevím, kde tam parkují,“ zopakoval dnes Babiš.

Za pozitivum má i možnost vyřídit si více věcí na jednom místě. „To není o kancelářích, tam má být samozřejmě i zázemí a určitě by to pomohlo celé té oblasti. I to metro, které vlastně tam končí a moc lidí tam teda nebydlí,“ dodal Babiš.

Babiš v neděli živě na Blesk.cz!

Pravidelný diskuzní pořad Blesku „Ptám se, pane premiére“ se vrací. Na sérii rozhovorů s Bohuslavem Sobotkou, které Blesk odvysílal v předchozích dvou letech, naváže moderátorka Klára Brunclíková v rozhovorech s aktuálním předsedou vlády Andrejem Babišem. Ptám se, pane premiére, s Andrejem Babišem vysíláme v neděli 3.2. na Blesk.cz živě od 11 hodin. Zeptejte se Babiše i vy, otázky můžete posílat prostřednictvím formuláře ZDE

marmat ( 29. ledna 2019 19:45 )

Pane Kalousek/blamážisto ...každé Vaše "zvratky" přinesou nové body ANO

marmat ( 29. ledna 2019 19:43 )

xiioma: Jestli je Vám víc než 10 let je to PEKLO v přímém přenosu

marmat ( 29. ledna 2019 19:40 )

Vpoledne a 100% pod vlivem...??? Udělejte se sebou NĚCO....Tohle je na kazajku !

blamal ( 28. ledna 2019 21:24 )

presne; za to, co si uz nakrad, pak on, coby “stat” levne odproda treba barokni palac Nostitzu na Male Strane,aby se ta jeho svetska rajda od kolotoce zas mohla chlubit svym stejne vypatlanym kamoskam. A ty kecy najatych, koblihami placenych trollu viz nize jednoho dne prestanou. To az se jejich guru stahne z politiky, utece do statu,ktery nevydava, a necha tady zplundrovanej stat plnej debilu, co uverili jeho prolhanejm populistickejm kydum.

xiioma ( 28. ledna 2019 19:30 )

Ještě neskočila aféra Capi hnízdo a už se zde připravuje nový tunel. Pražáci by měli říct,"Babiši ruce pryč od Prahy."

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa