Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Přehlídka v -18°C. Petrohrad uctil oběti nacistické blokády včetně Putinova bratra

Autor: peb, ČTK - 
27. ledna 2019
15:17

Petrohrad si v neděli vojenskou přehlídkou připomněl 75. výročí konce blokády tohoto druhého největšího ruského města za druhé světové války. Očekává se, že slavnostních aktů ve městě se zúčastní ruský prezident Vladimir Putin, na přehlídce na Palácovém náměstí ale přítomen nebyl, napsal server Rádia svobodná Evropa. Část obyvatel města se k demonstraci vojenské síly staví kriticky - vnímá ji jako oslavu militarismu a zneuctění obětí. Obléhání města na Něvě - tehdy nesoucího název Leningrad - německými vojsky si vyžádalo smrt stovek tisíc civilistů.

Vojenská přehlídka začala minutou ticha na památku těch, kteří zemřeli během blokády. Na Palácovém náměstí padal sníh a teplota se pohybovala kolem 18 stupňů pod nulou.

Průvodu se zúčastnilo zhruba 2500 vojáků a kadetů z vojenských akademií. Mezi 80 jednotkami s vojenským vybavením figurovaly i tanky T-34, které hrály zásadní roli v porážce nacistického Německa, dále raketové systémy a pěchotní vozidla.

Náměstím projely také raketové systémy Iskander-m, které mohou nést jadernou hlavici a jejichž umístěním do Kaliningradské oblasti Rusko znepokojilo členské státy NATO.

Před výročím podepsalo na 5000 lidí petici, v níž zástupce státu žádali, aby se přehlídka nekonala. Kritici, mezi nimiž jsou i někteří pamětníci blokády, to považují za nepatřičnou vojenskou propagandu. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov reagoval tím, že Petrohrad je známý svou „bohatou tradicí polemik“. 

Při blokádě zemřel i Putinův bratr 

Putin, sám petrohradský rodák, podle Kremlu položí květiny u pomníku v oblasti takzvaného Něvského pětníku, což je úzký pás země na levém břehu Něvy, z něhož se v letech 1941 až 1943 Rudá armáda opakovaně snažila prorazit nacistickou blokádu tehdejšího Leningradu. Věnce ruský prezident přinese i na Piskarevský hřbitov k soše symbolizující Matku Vlast.

Blokáda Leningradu trvala 872 dní od 8. září 1941 do 27. ledna 1943. Podle odhadů při ní zemřelo 1,2 milionu civilistů, převážně hlady, nebo na podchlazení. Ve věku jednoho roku tehdy zemřel i bratr nynějšího ruského prezidenta. Vladimir Putin se narodil až v roce 1952.

Více o obležení Leningradu čtěte ZDE

PPP150W ( 27. ledna 2019 21:47 )

V čem je to postavené na hlavu?

Taurus70 ( 27. ledna 2019 19:53 )

Ze 4,5 milionu obyvatel podepsalo 5000 lidi,to je opravdu sila.Umite vubec napsat o Rusku neco pozitivniho,uvedomte si ze jen kvuli nim a jejich obetem tady vubec jsme,ti vasi zapadni spojenci nas zatim vzdy jen zrazovali a uvedomte si ze dejiny se v ruznych mutacich stale opakuji👿🤔🤔🤔😕😕

doktormediciny ( 27. ledna 2019 17:40 )

 Podle mne psani petic je svym zpusobem postavene na hlavu. Je to os stin lepsi nez hazet kvetiny do kose, ale i takm je to faux pas

Zobrazit celou diskusi