Zatímco se s velkým hercem na dálku loučí jeho zarmoucení kolegové a přátelé, to nejtěžší čeká na Munzarovy nejbližší. Musí se nyní vyrovnat se ztrátou a také podniknout veškeré nutné náležitosti související s jeho odchodem.

„Ahoj, teď si pár dní dám asi takovou menší pauzu. Nebojte se, všechno je v poho, mám vás ráda. Kdybyste něco potřebovali, tak mi napište do zpráv nebo na messenger,“ napsala na internetu Munzarova vnučka. „Nezlobte se, ale v tuto chvíli nebudu nic říkat,“ reagovala na smrt svého otce pro web Extra.cz jeho dcera Bára Munzarová, na kterou nyní spadly veškeré povinnosti a starosti se zařizováním pohřbu.

U domu leží květiny i svíčky

V sobotu odpoledne zamířili první kondolující k modřanské vile, ve které Luděk Munzar žil. Známí tragédií postižené rodiny vhazují své kondolence do schránky. U branky se objevily první květiny a svíčky. Je zřejmé, že osudem a nemocí těžce nemocný herec odešel obklopen svými nejbližšími a že během následujících hodin se s ním loučila jeho manželka Jana Hlaváčová (80) a dcera Bára (47), která si v létě na zahradě domu vzala svého dlouholetého přítele Martina Trnavského (48).

Odpoledné také přijel černý vůz pražské pohřební služby, který přivezl rakev, do níž následně zesnulého umělce uložili. Předpokládá se, že tak jak je zvykem, poslední rozloučení připraví svému dlouholetému přednímu herci Národní divadlo. Oficiální informace ohledně této smutné události však dosud zveřejněny nebyly.

Herecký bard s dobrodružnou duší

Munzar se narodil v Nové Včelnici na Jindřichohradecku, dětství však prožil ve východních Čechách. Absolvoval Vyšší hospodářskou školu v Hradci Králové, poté studoval herectví na pražské DAMU. Po škole byl jednu sezónu v angažmá Městského divadla v Mladé Boleslavi, již v říjnu 1957 se stal členem činohry Národního divadla v Praze. Zde vytvořil řadu významných rolí, například Merkucia v Romeovi a Julii, Mefistofela ve Faustovi, Jindřicha V. v Shakespearově stejnojmenné hře či Agamemnona v Orestei.

Velké uplatnění našel v televizi i u filmu, často po boku své manželky Jany Hlaváčové. Herecký koncert rozehráli třeba v životopisném filmu o Leoši Janáčkovi Lev s bílou hřívou. Munzar hrál například i ve filmu podle Kunderova Žertu, k dalším jeho filmům patří Dědeček automobil či Srpnová neděle.

Televizním divákům utkvěl především v titulní roli posledního Dietlova seriálu Synové a dcery Jakuba Skláře či v dramatizaci Falladova románu Ubohý pan Kufalt. V televizních dokumentech zajímavě provázel diváky po rozhlednách, vyprávěl o věkovitých stromech a pramenech řek. V posledních letech ho zaměstnala řada seriálů - Náměstíčko, Příkopy, Hraběnky nebo Místo v životě. Často vystupoval v rozhlasových hrách.

V roce 2012 získal cenu Thálie za celoživotní činoherní mistrovství. V letech 1995 a 2000 byl odměněn cenou Františka Filipovského za mistrovství v dabingu.

Jen co se Anička Dvořáková dozvěděla krutou zprávu o smrti svého dědečka Luďka Munzara, odpojila se od sociálních sítí. Tam je jako většina mladých lidí velmi aktivní. „Ahoj, teď si pár dní dám asi takovou menší pauzu. Nebojte se, všechno je v poho, mám vás ráda. Kdybyste něco potřebovali, tak mi napište do zpráv nebo na messanger,“ vzkázala vnučka slavného herce svým přátelům a fanouškům.

„Luděk Munzar už je na druhém břehu. Pomodleme se za jeho duši. Byl to dobrý člověk a výborný herec,“ napsal na svůj Facebook jako jeden z prvních fotograf Jan Josef Rosenberg. S kondolencemi a vzpomínkami se ozvalo také mnoho dalších veřejně známých osobností.

Fotogalerie
81 fotografií