Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Narkóza slepic, léčba psa za 1,5 milionu i tygr na sále: Veterinář popsal české kuriozity

Video se připravuje ...
Autor: David Budai - 
29. ledna 2019
05:35

Léčba domácích mazlíčků i dalších zvířat v posledních dvaceti letech výrazně pokročila. Pro psy, kočky nebo fretky jsou běžně dostupná vyšetření, na která dříve čekali i lidé. V rozhovoru pro Blesk Zprávy to řekl veterinář Vojtěch Novák, podle kterého je dnes častější třeba léčba onkologických onemocnění, protože se zvířata díky lepší péči dožívají vyššího věku. „V Japonsku je běžné, že se anestetizují kapři, u nás na klinice byl třeba tygr,“ uvedl.

Přestože se veterinární medicína vyvíjí o něco pomaleji než ta lidská, za poslední roky došlo i v ní k obrovským pokrokům. Běžné jsou operace mozku, páteře i rekonstrukce kostí. Zvířata procházejí diagnostickými vyšetřeními jako lidé a velmi pokročilá je i následná péče či rehabilitace. Kdyby na veterinárních klinikách nebyly klece se zvířaty, měli by návštěvníci pocit, že jsou v běžné nemocnici.

„U nás například neurologové používají magnetickou rezonanci, což je přístroj, kterých před 25 lety, když jsem začínal, bylo několik v celém Česku. Vyšetření bylo obtížně dostupné i pro lidi. Dnes je to běžné. Veterináři se můžou podívat do hlavy i na míchu u zvířat, která mají zvláštní mozkové příznaky, třeba chodí pořád doleva nebo ochrnou v důsledku poškození míchy,“ popsal pro Blesk Zprávy Vojtěch Novák, ředitel pražské veterinární kliniky Jaggy.

Operace kostí i ozařování

Běžně dnes probíhají také náročné operace fraktur či zlomenin, provádí se náhrady kolenních vazů, laparoskopické zákroky a zvířata se léčí také ozařováním, pokud se u nich vyskytne nádor. Vyléčit se mohou i zvířata, která byla dříve „odsouzena“ ke smrti.

„Příkladem je torze žaludku, která je akutní a dochází k ní u velkých plemen psů, kdy se žaludek otočí, zaškrtí a nafoukne se plynem. To vede k šokovému stavu a úhynu, pokud se s tím nic rychle nedělá. V době, kdy jsem začínal, se říkalo, že nemá cenu operovat psa, kterému je více než pět let, protože to nepřežije. Ale možnosti anestezie a následné péče se posunuly radikálně a dneska tento limit neexistuje,“ řekl veterinář.

Možnosti jsou v podstatě neomezené, záleží jen na tom, kolik jsou lidé do léčby svých mazlíčků ochotni investovat. „Je to do značné míry o vztahu klientů k těm zvířatům a jejich finančních možnostech. Léčit morče je vzhledem k velikosti a anatomii složitější než léčba psa a málokdo je u takových zvířat připravený vydat za morče tolik peněz,“ říká Novák s tím, že v minulosti bylo běžné i to, že lidé odmítali léčit kočku, zatímco v současné době jim běžně platí operace.

Třeba dialýza psa je možná, finančně se ale příliš nevyplatí. Totéž platí o transplantacích orgánů. „Transplantace se v podstatě nedělají. Mluví se o tom, problémem jsou náklady i nejistota výsledku,“ popsal Vojtěch Novák.

Nosál i kapr na sále

A přestože se nejčastěji léčí psi nebo kočky, na sál může zamířit jakékoliv zvíře, třeba i ryba. „Pro mě bylo zajímavé, když jsem v rámci svého tréninku v Británii anestetizoval slepici. Byl jsem u operace oka vakoveverky nebo orla. Občas jsme měli na magnetické rezonanci tygra, lva nebo nosála. V Čechách to není typické, ale v Japonsku se operují kapři, to jsou cenná zvířata,“ popsal Novák.

„Nejdražší operace, se kterou jsem se setkal, byla pro klientku, která se rozhodla u svého psa operovat poškozenou srdeční chlopeň, což úspěšně dělá v podstatě jen jeden japonský chirurg. V celkovém součtu nákladů to vyšlo asi na jeden a půl milionu korun. Ale to není úplně běžné. Pro nás složitější, ale relativně časté výkony, jako diagnostika a operace páteře nebo mozku, se obvykle pohybuje kolem 35 až 50 tisíc,“ řekl Novák v rozhovoru.

petrw ( 29. ledna 2019 12:06 )

flora

naidka ( 29. ledna 2019 09:57 )

naidka ( 29. ledna 2019 09:53 )

Kamoška byla na veterině s westíkem, že se mu udělal flíček na ocásku Byl jí předepsán, nikoliv doporučen, šampon bratru za 680Kč. Ještě jsme si dělaly legraci, že její pes má dražší šampon než my obě dvě dohromady.

flora ( 29. ledna 2019 09:48 )

Z veterinářů ( a zubařů )se v prvé řadě stali pouze byznysmeni. Najít dnes rozumné srdcaře a opravdové praktiky, co umí rozumně poradit je zázrak.

flora ( 29. ledna 2019 09:44 )

Prakticky jde dnes u zvířat cokoliv. Záleží jen na vztahu majitele k němu, hlavně pak na jeho finančních a časových možnostech a na tom, kdy správně odhadnout zda ještě život zvířete bude pak plnohodnotný, nebo jen přežívání. Péče pak není jednoduchá, zvlášť když musí páničkové chodit do práce. Co mě ale štve je to, že přivedete do ordinace veterináře naprosto zdravé zvíře, které potřebuje pouze očkování a jste vystavení tlaku na nákup vitaminových doplňků řádově min. za 1500. A když odmítnete, veterinář se tváří uraženě, nas.raně a mluví s váma pak už jen jak s vrahem nezasluhující jeho pozornost. Do té doby je samá zdrobnělinka a ťuťuňuňu

Zobrazit celou diskusi