Poblíž Chlumčan na Plzeňsku narazil v noci 21letý řidič do stromu, na místě zemřel. Další tři vážně zraněné osoby, z nichž dvě byly mladistvé, převezli záchranáři do nemocnice. Vozidlo po nárazu začalo hořet, uvedla mluvčí krajské policie Markéta Fialová.

„Auto sjelo vpravo mimo vozovku, kde narazilo do stromu. Vozidlo začalo po nárazu hořet, řidič utrpěl zranění, na jejichž následky na místě zemřel,“ řekla mluvčí. Ve voze podle ní jeli ještě dva lidé mladší 18 let a jeden cestující ročník 2000. Všichni tři skončili s vážnými zraněními ve fakultní nemocnici. Nehoda se stala v pátek kolem 23:00 na silnici první třídy I/27 z Plzně na Klatovy, 50 metrů od odbočky na Chlumčany. Silnice v místě byla plně zprovozněná téměř po pěti hodinách.

V Čechách napadne přes den až deset centimetrů sněhu, na horách až 20 centimetrů. Varování před ledovkou meteorologové zrušili. V noci na neděli se ale může v jižní části republiky a ve východních Čechách tvořit náledí. Řidiči i chodci by měli být velmi opatrní. Vyplývá to z výstrahy, kterou dnes ČTK poskytl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V českých krajích kromě Prahy a na Vysočině napadne sníh, který postupně zvlhne a ztěžkne a mohl by lámat stromy a strhávat dráty elektrického vedení. „Na silnicích může být uježděný a zledovatělý sníh, zejména v nižších polohách však bude během dne odtávat,“ uvedli meteorologové.

Odpoledne a večer bude sněžení v jihozápadní polovině ČR v polohách pod 600 metrů přecházet do deště. Ledovka se ale bude tvořit jen ojediněle.

Silničáři nabádají k opatrnosti

V noci na neděli budou teploty kromě středních a severozápadních Čech klesat pod bod mrazu. „Mokré povrchy proto budou namrzat a bude se tvořit náledí,“ varoval ČHMÚ. Náledí se může tvořit v Jihočeském, Jihomoravském, Pardubickém a Královéhradeckém kraji, na Vysočině a v Libereckém kraji kromě Českolipska.

Na většině území Středočeského kraje dnes sněží. Řidiči proto musejí být opatrní nejen na silnicích nižších tříd, ale také na dálnicích. Rozbředlý sníh po chemickém ošetření je hlášený z Pražského okruhu a hradecké dálnice D11, na obou tazích jsou navíc sjízdné jen dva pruhy. Nový sníh leží i na mnoha silnicích na východě Čech. Liberecký a Ústecký kraj hlásí silnice sjízdné se zvýšenou opatrností. Velmi opatrně musejí jezdit i řidiči na silnicích nižších tříd na Bruntálsku a Opavsku, pozor by si měli dávat i v Jihomoravském kraji.

Rozbředlý sníh je také na silnicích první třídy I/9 a I/16 na Mělnicku. Na silnicích nižších tříd na Berounsku, Kladensku, Rakovnicku a v okrese Praha - západ leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem, neošetřené silnice pokryté sněhem jsou hlášené z Benešovska, Mělnicka, Mladoboleslavska, Příbramska a okresu Praha - východ.

Zřejmě kvůli počasí policie v kraji v sobotu už řešila podle dostupných informací 11 nehod. Ve středních Čechách bylo ráno minus pět až nula stupňů Celsia. Na většině území vane slabý vítr a je zataženo.

Sníh na východě Čech je většinou po solení rozbředlý, v horských oblastech může být i uježděný a zmrzlý. Všechny komunikace jsou dnes s opatrností sjízdné, uvádějí silničáři.

Obezřetní by měli být motoristé zvláště v okolí Žamberku, v Železných horách či na Broumovsku. V Orlických horách lokálně vzniká ledovka z vytékající vody. Silnice I/11 přes Suchý Vrch na Orlickoústecku je pokrytá zmrzlou vrstvou sněhu.

V sobotu ráno bylo na východě Čech většinou zataženo, v regionu Hlinska foukal silný vítr. Na mnoha místech sněžilo nebo byly sněhové přeháňky. Teploty se pohybovaly od minus osmi do minus jednoho stupně.

Situaci v Božím daru řeší policie

Silnice v Ústeckém a Libereckém kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Na mnoha místech leží zbytky rozbředlého sněhu nebo nový sníh. Silničáři vyjeli s technikou do Krušných a Jizerských hor a do dalších míst.

Policisté a silničáři doporučují při cestě z Jáchymova na Boží Dar řidičům, aby použili řetězy. Silnici projedou bez problémů také vozidla SUV 4x4. Jiné automobily by mohly uvíznout v kopcích a zatarasit horskou část silnice I/25, tak jako se to stalo mezi 09:00 a 10:00. Na čtyřkilometrovém úseku jsou policejní hlídky a traktory silničářů. ČTK to řekli mluvčí karlovarské policie Kateřina Krejčí a dispečer krajských silničářů Viktor Tomášek.

„Doporučujeme, aby si je řidiči nasadili na vhodném místě na parkovištích už pod Jáchymovem, aby se silnice zase neucpala,“ uvedla Krejčí. Po 09:00 byla v místě kolona vozidel až do Dolního Žďáru směrem k Ostrovu nad Ohří. Za Jáchymovem směrem na Boží Dar je podle Krejčí značka přikazující zimní výbavu. Hlídky jsou na místě, dodala.

Foto k dopravní situaci v Jáchymově na silnici číslo I/25 (26.1.2018)
Autor: Twitter/Policie ČR

Podle Krejčí je silnice projetá a posolená, ale stále tam hustě sněží. „Jede se po sněhu,“ řekl Tomášek. Na ostatních silnicích v Karlovarském kraji nejsou takové problémy jako za Jáchymovem.

Podle Tomáška budou přeháňky po celý den, ale odpoledne by se mělo oteplit. „V nadmořských výškách do 600 metrů bude pršet nebo padat mokrý sníh. V Jáchymově a na Božím Daru, tedy ve výškách 900 a 1200 metrů, má dále hustě sněžit,“ uvedl. Technika silničářů bude stále v terénu.

Na silnici I/13 u Klášterce nad Ohří na Chomutovsku je kyvadlový provoz jedním pruhem. V kopci směrem na Perštejn uvízly kamiony kvůli čerstvému sněhu. Sníh na vozovce leží také v obci Klapý na Litoměřicku, kde je silnice zúžena do jednoho pruhu. Také tam je uvízlý kamion. Místo je průjezdné s opatrností. Na silnici 15 v Jenčicích a Čížkovicích na Litoměřicku hlásí cestáři ledovku, také tady je odstavený kamion, který nemůže vyjet. Stejná situace je v okolí Úštěku.

V Libereckém kraji je ledovka v Jilemnici v okrese Semily, kde se vzpříčilo nákladní auto. Mohlo by v místě bránit provozu. Sypače jsou v Krušných a Jizerských horách. Pluhy vyjely i na dálnici D8 a do dalších míst. Policisté doporučují při cestě do hor zimní výbavu.

Část silnic v Jihomoravském kraji vyžaduje od řidičů zvýšenou opatrnost. Na Blanensku místy sněží. Na některých lesních úsecích může být vrstva nového sněhu a také zbytky zledovatělého sněhu. Vyplývá to z webu Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje. Opatrnost je nutná i na komunikacích v lese na Brněnsku, Vyškovsku a v Brně.

Sněží i v Jihomoravském kraji

Teploty se v Jihomoravském kraji pohybují od minus sedmi do minus tří stupňů Celsia. Na Blanensku je potřeba dávat velký pozor jak na silnicích I. třídy, tak na komunikacích II. a III. třídy. Jinde v kraji je zvýšené riziko spíš na cestách v lesních úsecích, ostatní komunikace jsou sjízdné bez omezení stejně jako dálnice D1, D2, D46 a D52.

Na méně využívaných úsecích na Blanensku mohou ležet zbytky zledovatělého sněhu, silničáři je ale pokryli posypem. Místy sněží, a proto se může tvořit vrstva nového sněhu. V kraji fouká slabý vítr, viditelnost je ale bez omezení.

Na silnicích nižších tříd na Bruntálsku a Opavsku musejí řidiči stále jezdit velmi opatrně. Na vozovkách udržovaných inertním posypem tam i v sobotu může zůstávat ujetá vrstva sněhu, která je místy zledovatělá. Silnice vyšších tříd jsou ale holé a suché či vlhké, místy vymrzlé. Na D1 u Bohumína na Karvinsku a na D48 mezi Frýdkem-Místkem a Českým Těšínem na Karvinsku platí výstraha před námrazou. 

V regionu by zpočátku dne mohlo sněžit, odpoledne v polohách pod 400 metrů meteorologové předpovídají déšť se sněhem. Nejvyšší teploty okolo jednoho stupně Celsia, na horách se ale stále udrží pod bodem mrazu a mohou klesnout až k minus šesti stupňům Celsia.

Zasypaná je i Vysočina

Silničáři na Vysočině od rána odklízejí sníh ve všech okresech. Problém se sjízdností byl na jedné silnici v okrese Žďár nad Sázavou, silničáři už ho odstranili. V kraji budou dnes teploty od nuly do plus tří stupňů.

„Jsme venku ve všech okresech, většinou uklízíme hlavně silničky. Sníh padá v celém kraji, šlo to od Havlíčkova Brodu,“ řekla dispečerka.

Podle meteorologů bude na Vysočině zataženo, má sněžit. Odpoledne a večer lze očekávat místy i déšť se sněhem nebo mrholení, ojediněle mrznoucí. Nejvyšší odpolední teploty budou od nuly do plus tří stupňů Celsia.

Jihočeští silničáři odklízejí sníh se 189 sypači. Na silnicích je vrstva nového sněhu. Na horách se mohou místy tvořit sněhové jazyky.

„Po celém kraji hustě sněží, všude na silnicích je vrstva nového sněhu a provádí se údržba ve všech okresech. Venku je teď 189 sypačů, budou na silnicích celý den nepřetržitě. Sjízdné je zatím všechno, ve vyšších polohách je nutná zimní výbava,“ řekla Pavla Pulcová, dispečerka Správy a údržby silnic Jihočeského kraje.

V kraji bude  podle meteorologů většinou zataženo se sněžením. Večer by měly srážky přestat. Nejvyšší denní teploty budou od nuly do plus tří stupňů, v 1000 metrech na horách kolem minus jednoho.

Video
Video se připravuje ...

Počasí na víkend: Bude pršet, na horách sněžit. Pozor na ledovku! Dagmar Honsová, Lukáš Červený