Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na Kladensku řádil falešný učitel: Pět měsíců učil s padělaným diplomem!

Autor: mv, jad - 
26. ledna 2019
05:30

Mezi dětmi byl oblíbený, a dokonce vedl pěvecký sbor, nicméně si prý žáci z jeho hodin moc neodnesli. A není divu. Jaroslav K., který téměř pět měsíců působil jako kantor na Střední škole služeb a řemesel ve Stochově na Kladensku, se celou dobu oháněl falešným diplomem!

Jaroslav K. do školy nastoupil loni v září na post kantora matematiky a angličtiny. Šlo o velmi aktivního vyučujícího, který nejenže hýřil sebevědomím, ale působil i fundovaným dojmem. „Ve škole založil i pěvecký sbor Harmony, který sám vedl. Naposledy s ním vystoupil 1. prosince na rozsvícení vánočního stromu,“ uvedl zdroj.

Moc prý nenaučil

„Snažil se být kamarádský, ale moc toho nenaučil. O hodině nám vždycky rozdal pracovní listy, ty jsme vyplnili a tím to skončilo,“ popsal student školy. Problém je v tom, že oblíbený učitel nedisponoval žádnou kvalifikací pro výuku dětí. Při nástupu předložil padělaný vysokoškolský diplom. „Ředitelka se marně snažila z něj vydolovat tzv. doložku k diplomu s přehledem výuky. Pokaždé měl nějakou výmluvu, proč ji nemůže ukázat,“ popisoval zdroj.

Padák na hodinu

Ředitelce školy před pár dny došla trpělivost a existenci vystudovaného pedagoga Jaroslava K. si ověřila přímo na vysoké škole. Ukázalo se, že nikdo takový neexistuje. Povedený kantor dostal okamžitě hodinovou výpověď. „Mohu vám potvrdit, že pan K. u nás učil a rozvázali jsme s ním pracovní poměr dohodou. Více to nechci a nebudu komentovat,“ uvedla ředitelka školy Jaroslava Pichová.

Inspekce: Je to případ pro policii

„V obecné rovině lze říct, že pokud škola nemůže sehnat po nějaký čas kvalifikovaného pedagoga, může se stát, že na přechodnou dobu přijme člověka, který nemá odpovídající kvalifikaci. Jestliže se však někdo od počátku prokazuje falešným vysokoškolským diplomem, je to případ pro policii,“ konstatoval mluvčí České školní inspekce Ondřej Andrys.

Bez trestního oznámení?

Škola trestní oznámení zřejmě nepodala. „Žádný podobný případ nevyšetřujeme,“ potvrdila Jana Šteinerová z kladenské policie. Je ovšem možné, že pokud by nestudovaný pedagog vrátil odpovídající část neoprávněně inkasovaného platu, trestnímu stíhání by se vyhnul. Žádné jiné než finanční škody totiž patrně nenapáchal.

cernaperla ( 26. ledna 2019 12:19 )

Jak tohle vůbec můžete říct? Ostatní učitelé jsou velice vzdělaní, jsem na této škole od roku 2014, úspěšně jsem dokončila učiliště s výučním listem a nyní studuju na nástavbovém studiu obor Podnikání. Takový člověk jako je pan K. se na této škole za celou dobu neobjevil. Tak prolhaný, arogantní manipulátor se totiž jen tak někde nenajde. Paní ředitelka ho neprokoukla dřív jen proto, protože jí lezl s prominutím do ***e. Založil sbor, uspořádal akademii, donášel na své kolegy. Učitelů je málo a tak byla ráda že někoho našla, obzvlašt na matematiku a angličtinu. Nás měl na oba tyto předměty a za celý půlrok nás nenaučil nic!! Příští rok z toho máme maturovat a nejsme připraveni ani z 10% na to co nás čeká. Takže prosím, nemějte předsudky jen kvůli jednomu článku ve kterém ještě k tomu není úplně vše. Například že se pan K. v roce 2016 vydával za falešného veterináře s titulem MVdr. nebo s titulem Mudr. jako fyzioterapeut.

Misla ( 26. ledna 2019 08:28 )

Jako student jsem doučoval matematiku a fyziku studenty na ZŠ i na nejrůznějších typech SŠ. Látku jsem musel umět vysvětlit bez přípravy. Nevím, proč učitelé argumentují tím, že se musí na své hodiny připravovat. Snad se jen stačí podívat, co se má probírat. Nebo si snad potřebují znovu nastudovat malou násobilku nebo řešení trojčlenky? Nebo příprava na písemky - to snad stačí připravit si během několika minut (první rok po nástupu ze školy) a pak to jen po sobě opisovat nebo použít materiály kolegů. Samozřejmě, menší úpravy je třeba dělat. Určitou dobu jsem působil také jako lektor angličtiny v nějakém kurzu. Na to mi stačila státnice z Jazykové školy v Praze. Co tím vším chci říci? Učitelé podle mého názoru žádnou VŠ nepotřebují (snad kromě informatiky). Ale potřebují nějakou pedagogickou nástavbu po střední škole nejen odbornou (není přece třeba úroveň VŠ), ale hlavně zaměřenou na psychologii dětí. A v dnešní době jistě také potřebují nějaký kurz karate nebo džuda. Děti (často i jejich rodiče) jsou často opravdu hodně agresivní a drzé (samozřejmě, že ne všechny). To měkké povahy nezvládnou. Já měl to štěstí, že ke mně na doučování chodily děti, které se opravdu chtěly něco naučit a byly slušné.

jaarek ( 26. ledna 2019 08:18 )

jak je videt ztratil se v davu svych stejne nevzdelanych kolegu,kteri na rozdil od nej maji vysokou skolu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání