Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tisíce německých dětí vyrazily „za školu“. Protestují proti uhlí

Autor: peb, ČTK - 
25. ledna 2019
14:48

Tisíce německých školáků neúčastí na výuce demonstrují za co nejrychlejší odklon od uhelné energie. Protest, který se pro některé z nich už stal páteční tradicí, se dnes časově kryje se zřejmě závěrečným jednáním takzvané uhelné komise v Berlíně, která má stanovit konečné datum pro využívání energie z uhlí. Nyní z tohoto fosilního paliva Německo získává kolem třetiny své energie. 

„Klimatické změny nečekají na to, až dokončíme školu. Jsou už dlouho reálným ohrožením naší budoucnosti. Avšak naši politici nedělají nic, aby klimatickou krizi odvrátili. Proto od teď stávkují žáci,“ vysvětluje německá mládež svou akci, která je součástí celosvětové kampaně Pátky pro budoucnost (Fridays For Future). 

Dnešního protestu v Berlíně, zde zástupce žáků přijal i ministr hospodářství Peter Altmaier (CDU), se podle organizátorů účastní na 6000 lidí, další 3000 demonstrantů se sešli v Mnichově.

Názor, že by Německo mělo co nejrychleji přestat používat uhelnou energii, která je velkým zdrojem emisí oxidu uhličitého (CO2), zastává i většina obyvatel spolkové republiky. Co nejrychlejší odklon od uhlí si z důvodu ochrany klimatu a přírody přeje 59 procent Němců, 36 procent to vidí jinak, jak ukazuje aktuální průzkum veřejného mínění pro televizi ARD.

Východní Němci to vidí jinak 

Výrazně odlišný pohled na budoucnost uhlí mají obyvatelé trojice východoněmeckých spolkových zemí - Braniborska, Saska a Saska-Anhaltska - kde se ještě těží hnědé uhlí. Pomalejší tempo odklonu by jich volilo 61 procent, pro co největší rychlost je tam 34 procent obyvatel.

Právě budoucí strukturální změny v těchto zemích a jejich financování jsou některými z hlavních bodů, na nichž se ještě takzvaná uhelná komise musí dohodnout. Vzhledem k řadě neshod je ale možné, že její dnešní zasedání nakonec nebude posledním a sejde se ještě jednou v příštím týdnu, aby svou činnost uzavřela.

Vedle doporučení týkajícího se trojice východoněmeckých zemí, které požadují kolem 60 miliard eur na příštích 30 let, se s očekáváním hledí především na konečné datum pro využívání energie z uhlí, s nímž komise přijde. Pozorovatelé nejčastěji tipují, že to bude rok 2035. Rozhodnutí orgánu, v němž zasedají zástupci vlády, průmyslu, odborů i organizací na ochranu životního prostředí, bude ještě muset potvrdit parlament. Očekává se ale, že tak učiní.

zlymikes ( 25. ledna 2019 17:21 )

mé zlomyslnosti nesmíte brát vážně

cakalik cakalik ( 25. ledna 2019 15:51 )

jednoduché,ke každému kotli dají kliku a točit sní budou migranti,mají jich tam dost..chytré děti..

lahny ( 25. ledna 2019 15:32 )

A teď se zeptejte těchto dětí, z čeho si představují vyrábět elektřinu.Pochopí tyto děti, že nebudou mít elektřinu na jejich počítače či chytré telefony? Rád bych jednou sezval VŠECHNY ekoaktivisty aby nám řekli z čeho vyrábět elektřinu.Protestují proti uhlí, protestují proti atomové energii, protestují proti větrným elektrárnám a protestují proti solárním elektrárnám. Takže sezvat je všechny dohromady, odpojit jim elektřinu a až se mezi sebou dohodnou a navrhnou řešení, tak tu elektřinu pustit. Přesně tak jako se volí papež.Dokud se tam nedohodnou nejdou domů.

jana999 ( 25. ledna 2019 15:32 )

ale blbost jen byli zneužity a rádi se ulily ze školy

zlymikes ( 25. ledna 2019 15:09 )

chytré děti, sami přišly na škodlivost uhlí, sami si napsaly plakáty a sami se rozhodly stávkovat. Inu německé děti, budoucí ředitelé Evropy, před kterými se budeme zase plazit

Zobrazit celou diskusi