Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Potápění bez kyslíku pod ledem: Adrenalin, nebo nebezpečný hazard? Na to musí být nejméně dva, říká český reprezentant

Autor: Michal I. Volf - 
26. ledna 2019
13:45

Dva světy teď odděluje na jezeře Milada několikacentimetrová vrstva ledu. Nahoře bruslí muž v bundě a kulichu, pod ním plave téměř nahý potápěč. Ty dva světy ale patří k sobě jako kolony k D1 a dohromady tvoří disciplínu zvanou Ice Freediving.

Muž pod ledem je freedivingový reprezentant David Vencl (36). Potápí se bez dýchacího přístroje už sedm let, tři roky závodně. „Byl jsem pátý na mistrovství Evropy i světa v disciplíně statická apnoe, kdy se snažíte co nejdéle vydržet pod hladinou na jeden nádech,“ vypráví závodník a dodává, že běžně zvládne i tříminutový ponor.

Potápění pod zamrzlou hladinu jezera je pak ještě náročnější disciplína. „Tělo reaguje jinak, čas pod vodou se zkracuje tak o polovinu, na Miladě jsem navíc neměl ani obvyklý neoprén,“ doplňuje David.

Otužilost přitom začal rozvíjet teprve loni v listopadu. Jeho kamarád Petr Kapoun (54) je naopak v tomto oboru matador. Právě on se stará o bezpečnost pod ledem. Kdyby »něco«, je připraven bruslí prosekat nouzový otvor... „Není to úplně pro každého. Potápění musí být zajištěno na mnoha úrovních. Používáme lano, různé orientační body, musíme si být jisti svým zdravotním stavem,“ vyjmenovává.

Při adrenalinovém potápění nechybí ani zkušený fotograf Jan Kepič (43), který schopnosti kamarádů zaznamenává.

Raději to nezkoušejte!

Potápění pod led je pro zkušené sportovce, sami to rozhodně nezkoušejte. Pod zamrzlou hladinou můžete ztratit orientaci, nenajdete otvor v ledu a hrozí utonutí. Netrénované tělo může navíc nečekaně reagovat na studenou vodu, klidně i infarktem. Ice freediveři nikdy nechodí k vodě sami. K potápění pod led je nutný dohled dalšího zkušeného člověka.

VIDEO: Otužilci naskákali do Vltavy. Přivítali tak nový rok

Video  Otužilci naskákali do Vltavy. Přivítali tak nový rok  - Eva Fornálová
Video se připravuje ...

 

Josef124 ( 16. prosince 2019 19:13 )

Tak to je teda borec. Já se taky potápím, ale pod ledem bych plavat nemohl. Studená voda není nic pro mě. Nejlepší potápění je v moři. Tam je ten život prostě perfektní. Letos na jaře jsem si zaplatil potápěčský kurz na http­://www­.sea­wolf­.cz/ , abych se mohl podívat i na místa, kam jsem se dřív neodvážil.

petrw ( 27. ledna 2019 07:15 )

i dva lidi se muzou utopit

Zobrazit celou diskusi