Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Hrál si na zastánce „MeToo“, přitom obtěžoval kolegyni. Prokurátor skončil ve vězení

Autor: Darina Jíchová - 
24. ledna 2019
20:30

Jižní Koreou otřásá další sexuální skandál, vrchní prokurátor a propagátor kampaně MeToo zaměřené proti sexuálnímu násilí a obtěžování Ahn Te-goun byl kvůli obtěžování odsouzen na 2 roky vězení. Vystoupila proti němu prokurátorka, kterou v roce 2010 osahával. Ahn byl rovněž souzen za úplatkářství a zneužívání moci, informovala stanice CNN.

Obvinění proti Ahnovi se objevila už minulý rok. Problém byl v tom, že podle jihokorejského práva byl přestupek, ke kterému podle prokurátorky Suo Či-hjun došlo v roce 2010, už promlčený. Případ nicméně vzbudil obrovskou vlnu pohoršení a povědomí o kampani MeToo. Stovky žen následovaly příkladu Suo, prolomily mlčení a promluvily o sexuálním obtěžování.

Prokurátorka Suo Či-hjun se stala hrdinkou kampaně MeToo, vystoupila proti vrchnímu prokurátorovi Ahn Te-gounovi. Její výpověď ho pošle na 2 roky do vězení. Prokurátorka Suo Či-hjun se stala hrdinkou kampaně MeToo, vystoupila proti vrchnímu prokurátorovi Ahn Te-gounovi. Její výpověď ho pošle na 2 roky do vězení. | reprofoto/twitter

Prokurátor si pod sebou podřezal větev

Suo jako první konfrontovala Ahna a oznámila mu, že na něj chce podat žalobu. Ahn se snažil vše ututlat a vyslal ženu do vzdáleného Tchongjongu, právě tohle se mu stalo osudným. Díky zákoníku nemohl být přímo souzen za sexuální obtěžování, mohl být ale obviněn a stíhán za zneužití moci.

Záhy se ukázalo, že je zapleten i do případu úplatkářství na ministerstvu spravedlnosti. Ahn přišel o svou funkci a ve středu jihokorejský soud rozhodl, že si prokurátor odsedí 2 roky ve vězení. Během procesu bylo přihlédnuto ke všem obviněním, včetně promlčeného případu sexuálního obtěžování. Muž se však plánuje proti rozsudku odvolat.

Podle soudu Ahn způsobil Suo „psychické trauma, které prohloubilo i to, že se svůj čin pokusil skrýt“„Naše společnost zpochybňuje výpovědi obětí sexuálního napadení a stojí na straně násilníků, to se musí změnit,“ nechala se slyšet Suo. „Kampaň MeToo nebude úspěšná, dokud budou v kanceláří prokuratury sedět lidé ochotní přehlížet sexuální zločiny,“ prohlásila prokurátorka.

Sexuální násilí ve sportu

V Jižní Koreji se v posledních týdnech rovněž řeší i další sexuální skandál. Dvojnásobná olympijská vítězka, rychlobruslařka Shim Suk-hee obvinila svého trenéra z opakovaného znásilňování. Spustila tím lavinu a s podobnými příběhy vystoupily i další sportovkyně. Celou oblast jihokorejského sportu čeká důkladné vyšetřování.

„Situace se dál nemůže přehlížet,“ nechala se slyšet předsedkyně jihokorejského výboru pro lidská práva Čoi Joung-e. „Musíme přijít s pevným a srozumitelným plánem, který by tyto situace řešil,“ dodala Čoi. Také prezident země Mun Če-in slíbil, že se této problematice bude osobně věnovat.

Zobrazit celou diskusi