Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Homofobní policistka vzkázala gayům: „Odejděte! Tohle není země pro vás!“

Autor: Darina Jíchová - 
25. ledna 2019
16:20

Homosexualita je v konzervativní Nigérii trestná, usvědčení můžou dostat až 14 let vězení a k tomu vysokou pokutu. Postoj k LGBT komunitě v zemi je velmi odmítavý, o tom svědčí i příspěvek, který na svých sociálních sítích sdílela nigerijská policistka Dolapo Badmosová. „Nigérie není země pro vás,“ vzkázala homosexuálům, informovala stanice CNN.

Badmosová je vysoce postavená policejní náčelnice a mluvčí lagoské policie. K otázce homosexuálů se vyjádřila na svém soukromém Instagramu. I přes mezinárodní kritiku v Nigérii platí kontroverzní zákon zakazující manželství lidí stejného pohlaví (SSMPA), který přijala vláda exprezidenta Goodlucka Jonathana v roce 2014.

Policistka Dolapo Badmosová vystoupila proti gayům, vzkázala jim, ať opustí Nigérii. Na snímku se svými podřízenými. Policistka Dolapo Badmosová vystoupila proti gayům, vzkázala jim, ať opustí Nigérii. Na snímku se svými podřízenými. | reprofoto/twitter

Nigerijci o homosexuálech: Zlo

„Pokud máte sklony k homosexualitě, Nigérie není zemí pro vás. Máme na to zákon, který zakazuje i gay kluby a různé organizace, za porušení zákona hrozí až 14 let vězení,“ uvedla Badmosová na svém profilu. „Takže pokud jste homosexuálové, opusťte zemi nebo budete čelit stíhání,“ dodala policistka. Badmosová se v zemi těší statutu celebrity, právě díky svým častým příspěvkům na sociálních sítích.

Nigerijský zákon proti gayům odsoudily světové humanitární organizace jako Amnesty International nebo Human Rights Watch, stejně tak tehdejší americký ministr zahraničí John Kerry. Příspěvek Badmosové jen připomněl, čemu musí členové LGBT komunity v Nigérii čelit.

Za homosexualitu hrozí i smrt

Nigerijská humanitární organizace zabývající se bojem za práva gayů TIERs v zemi provedla průzkum, ten ukázal, že 90 % obyvatel je pro zachování zákona SSMPA. Také Badmosová si za svůj projev vysloužila uznání a podporu tisíců Nigerijců. „Homosexuálové a lesby jsou zlo, je to nelegální a bezbožné,“ reagovali lidé na slova Badmosové.

Reportéři se pokusili kontaktovat policistku a stanici v Lagosu, nebyl jim však poskytnut žádný komentář.

„Nepřijatelné, je to podněcování násilí vůči LGBT komunitě,“ uvedl ředitel TIERsu Olumide Makanjuola. Doplnil ale, že homofobie je v Africe velmi rozšířená. Ve většině afrických států je homosexualita nezákonná, v některých oblastech řídících se podle práva šaría, včetně severní Nigérie, Somálska a Jižního Súdánu, hrozí gayům a lesbám i smrt ukamenováním.