Petr Kolouch se coby medik dostal k práci záchranářů poprvé roku 1988. O rok později se během sametové revoluce chtěl angažovat v dění. Přemýšlel, jak situaci uchopit. Nakonec usoudil, že nejlepší bude zůstat ve svém oboru. „Právníci a redaktoři dělali, co uměli, ekonomové řešili, aby se vše zvládlo. My jako medici jsme tedy dostali balíčky a šli jsme hlídat na manifestace. Tam jsme se potkali se záchrankou, které jsme dělali prodlouženou ruku,“ popsal úplné počátky své kariéry ředitel pražské záchranky.

Po revoluci Petr Kolouch pokračoval ve studiu, v rámci praxe u záchranky se postupně dostával i do výjezdových skupin k dopravním nehodám. Promoval roku 1994. Následovalo období, během kterého fungoval částečně u záchranky i v nemocničním prostředí. Zodpovídal za vznik největšího urgentního příjmu v České republice, který se nachází v motolské nemocnici. Do ředitelského křesla pražské záchranky usedl roku 2015.

Jak se práce změnila

Díky dlouhodobému působení u záchranky může Petr Kolouch hodnotit, kam se tato profese během uplynulých desítek let dostala. „Dnes pracujeme s technikou, která je z tehdejšího pohledu naprosto fascinující. Auta jsou vybavena moderními přístroji, máme moderní pomůcky pro nakládání pacientů, fungují různé zádržné systémy, na operačním středisku jsou počítače s nejmodernějšími technologiemi “ vyjmenoval Petr Kolouch.

Také uniformy za posledních 30 let prošly dlouhou cestou směrem k vyšší bezpečnosti záchranářů. „Začínali jsme v sandálech. Tehdy nebyl rozdíl, jestli jste v nemocnici, nebo u dopravní nehody. Nebylo to dobře, ale byla taková doba,“ řekl ředitel záchranky.

Taxikářské zkoušky by zvládli

Důležité podle Petra Koloucha je využívat moderní technologie, ale nestávat se na nich zcela závislým. „Vážím si proto, že naši záchranáři technologie využívají, ale přesto znají pražský místopis. Nevedeme záchranáře ulici za ulicí jako komerční navigace, ale necháváme na nich, aby volili optimální cestu ve prospěch pacienta,“ popsal filozofii ředitel.

Tento názor jde ruku v ruce s velkým důrazem na tradiční hodnoty pražské záchranky. „Neměli bychom tradice opouštět a skákat bezhlavě do moderní ‚eurodoby‘. Tato práce není jen o doporučených postupech. Je to i o lidskosti, znalosti chronických pacientů, ke kterým jezdíme opakovaně. Když vidíte za život víc pacientů, zjistíte, že pokora má své místo i v této profesi,“ sdělil Petr Kolouch.

Sídlo stále schází

Přestože pražští záchranáři dennodenně zachraňují lidem v metropoli život, stále se dlouhodobě nedaří zahájit provoz nového sídla, které by sdružovalo páteřní sekce této organizace. „Dopravu máme na Smíchově, zdravotnický materiál a léky v Braníku, vzdělávání v Holešovicích,“ připomněl rozdrobenost pražské záchranky Petr Kolouch.

Nové sídlo mělo v minulosti vzniknout v Troji, kde se však projekt setkal s nesouhlasem městské části. Prakticky ruka v rukávě pak byla v rámci centra Nová Palmovka, kde záchranka měla konečně najít domov. Situaci však zhatily problémy kolem dostavby. Ty vyústily v odstoupení od smlouvy ze strany Metrostavu, ke kterému došlo kvůli údajným chybějícím znaleckým posudkům. Táhlá kauza tak přinesla další komplikace při hledání domova pro organizaci, která chrání životy Pražanů.

„Důležité je, že to Praha nevzdává. My nikdy nebudeme dělat potíže. Vážíme si toho, že nás někde ‚ubytují‘ a někdo to dostaví, my sami to udělat nemůžeme. Víme přesně, co v novém sídle potřebujeme. Neradi bychom, aby se záchranka stala někde rukojmím,“ sdělil k problematice Petr Kolouch.

Budoucnost

Ředitel záchranky přednesl závěrem svou vizi toho, kam by se jeho organizace mohla v dalších letech rozvíjet. Měl by se navýšit počet základen, odkud sanitky vyjíždějí za pacienty. Postupně by se také záchranky měly objevovat na území hasičských stanic, které jsou po Praze strategicky velice výhodně rozmístěné. Výjezdové skupiny by měly začít fungovat také u urgentních příjmů nemocnic.

Další vizí je přenos obrazu přímo z místa dopravní nehody či dalších událostí. „Dovedu si představit, že bychom tento obraz převedli i na urgentní příjem do nemocnice, aby lékaři věděli, co je čeká. Technologie na to jsou, zatím jsou starosti s LTE signálem. Je to ale řešitelné, máme možnost zkusit technologii, která kombinuje víc SIM karet, takže by se signál rozložil do přenosové sítě,“ dodal závěrem k dalšímu směřování záchranářů v hlavním městě Petr Kolouch.