Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Nechceme se stydět.“ Agrofert sponzoruje ples Karlovky, studenti se vzbouřili

Autor: Nikola Forejtová - 
23. ledna 2019
21:00

Na nejstarší a nejprestižnější vysoké škole v Čechách to vře. Část studentů Univerzity Karlovy se bouří proti sponzoringu jejich reprezentačního plesu společností Agrofert. „Nenuťte nás, abychom se za naši školu styděli,“ píší v otevřeném dopise rektorovi. Tomáš Zima ale stížnost smetl ze stolu s tím, že pro danou firmu ve svěřenském fondu premiéra Andreje Babiše (ANO) platí ta samá pravidla spolupráce jako pro ostatní podniky.

„Budou na plese přítomni i agenti StB? Nechci se probudit na Krymu,“ nebo „Bude tombola s účtenkou, nebo samostatně?“ I tak reagují někteří studenti UK na pozvánku k reprezentačnímu plesu, který proběhne v pátek 25. 1. v Paláci Žofín. Vadí jim totiž logo holdingu Agrofert na seznamu sponzorů. Poslali tak otevřený dopis rektorovi univerzity Tomáši Zimovi, kde své výhrady uvádí v širší souvislost.

Studenti: Nechceme se stydět

„Andrej Babiš je usvědčený spolupracovník StB, majitel mediálního impéria, jehož prostřednictvím ovlivňuje denní tisk, a trestně stíhaná osoba. Mimo jiné je Agrofert v současné době vyšetřován Evropskou komisí pro podezření ze střetu zájmu premiéra Babiše v souvislosti s evropskými dotacemi, což je proti právním předpisům EU, píše se v dokumentu.

Podle autorů Univerzita Karlova vždy bojovala za volnost slova a tisku, za morální hodnoty a akademické tradice. „Hrdě se hlásila k odkazu bojovníků za svobodu, jako byl například Jan Palach, k jehož poctě byla minulý týden v Karolinu odhalena pamětní deska,“ uvádí studenti v dopise s otázkou, proč tedy přijala škola partnerskou nabídku od Agrofertu. 

„Postoj Univerzity Karlovy ke společensko-politickým problémům minulých let byl pro nás vzorem, díky němuž jsme byli na naši alma mater náležitě hrdí. Prosíme, nenuťte nás se za ni stydět,“ končí autoři dopis.


Stížnosti studentů pod příspěvkem o sponzorech na reprezentativním plese UK Stížnosti studentů pod příspěvkem o sponzorech na reprezentativním plese UK | Facebook

Další vodopád nevole se strhl i na faceboových stránkách, a to nejen u pozvánky na ples, ale také pod zveřejněným textem dopisu a následným vyjádření rektora. „Ostuda, a to jsem byla na svou alma mater hrdá,“ uvádí například jedna z rozhořčených studentek, podobných výkřiků lze u příspěvku najít více.

Rektor smetl stížnost ze stolu

Vedení univerzity ale kritiku odmítá. „Ples UK má mnoho partnerů z řad velkých i malých společností. V případě podpory plesu se jedná výhradně o zveřejnění log či reklamních vizuálů partnerů v rámci akce a její propagace a poskytování vstupenek na ples,“ uvedl Zima a dodal, že Agrofert patří ke sponzorům již od roku 2015 a platí pro něj naprosto stejná pravidla spolupráce jako pro všechny ostatní sponzory.

Problém v ničem nevidí ani mluvčí hnutí ANO. „Babiš nemá s Agrofertem nic společného, má jej ve svěřeneckých fondech. Určitě neví, že tato společnost něco sponzoruje. Je to premiér této země a stará se o věci s tím spojené,“ řekl pro Blesk Zprávy Vladimír Vořechovský.

Sám Agrofert nechtěl záležitost příliš komentovat. „Z našeho pohledu jde o interní věc Univerzity Karlovy, kterou nechceme komentovat. Jsme partnerem univerzitního plesu několik let,“ uvedl mluvčí společnosti Karel Hanzelka.  

irena.toledo ( 24. ledna 2019 23:56 )

Peníze nesmrdi.

marmat ( 24. ledna 2019 10:43 )

Jelikož se této zprávě téměř nechce věřit, žádáme Blesk o konkrétní/osobní interview s těmito "stávkujícími", nebo krátký rozhovor pro ČT 24 ....jinak neuvěříme , že to není vykonstruovaný fejk-jako bejk !

zadnice ( 24. ledna 2019 10:27 )

Nic nesponzorovat ať se starají sami!

salto ( 24. ledna 2019 09:38 )

Ta mladá telátka se snaží vypořádat se Zemanem, Babišem a vlastně vším co se jim nelíbí, tak nějak po bolševicku, ale nevede se. Další plácnutí do vody

strejda777 ( 24. ledna 2019 09:05 )

No tak to by museli oni sami umět češtinu. Dneska je to samá zkratka a amerikanismy....nevím co jsi tím "česky" myslel......

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa