První snahy o založení trojské botanické zahrady sahaly až do první republiky. Oficiální existence se datuje k 1. lednu 1969. Dalších více než dvacet let se postupně budovala a byla přístupná pouze odborníkům, široké veřejnosti se v plné parádě ukázala až roku 1992. „Úvodní expozici si tehdy prohlédlo dvacet tisíc návštěvníků,“ svěřil Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Od té doby se zahrada rozšířila a nabyla na oblibě. „V loňském roce prošlo zahradou rekordních 371 tisíc návštěvníků, čehož si nesmírně vážíme. Proto jsme i pro letošní jubilejní sezonu připravili zajímavý program,“ prozradil ředitel Černý. Letos se návštěvníci mohou těšit na výstavu kaktusů, masožravek, orchidejí a bonsají. Celoroční výstavy oslavující rostlinná těla vygradují v listopadu netradiční kámasútrou – výstavou Intimní život rostlin.

Budování moderny začalo

V následujících měsících a letech čeká zahradu rekonstrukce, která ji má proměnit v moderní zahradu 21. století. „Návštěvníci budou do zahrady vstupovat novými vstupními areály. Budujeme pro ně moderní zázemí, restaurace, přednáškové i výstavní prostory,“ prozradil Černý a dodal, že všechny nové budovy budou mít bezbariérový přístup.

Video
Video se připravuje ...

Náměstek primátora Petr Hlubuček o plánované proměně Botanické zahrady v Troji Eva Fornálová

V tuto chvíli pokračuje dostavba areálu, který obklopuje skleník Fata Morgana, kde se rozšiřuje zázemí pro pěstování. Vznikne zde navíc i restaurace s venkovní terasou, toalety a pokladny. „Skleník Fata Morgana prochází přestavbou v části vysokohorských rostlin. Výsledná podoba bude k vidění už v březnu během výstavy orchidejí,“ řekl Václav Jůzko, vedoucí stavebního oddělení botanické zahrady.

V severní části areálu vznikne expozice popínavých rostlin, kapradin a orchidejí. Součástí bude i skleník s choulostivými druhy rostlin. „V tomto roce chystáme výstavbu zázemí pro návštěvníky zahrady a taky nový vodovod,“ prozradil náměstek primátora Petr Hlubuček, že už se zde nebude zalévat pitnou vodou.

Fotogalerie
37 fotografií