Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Opilec se pokusil unést letadlo: Mával zbraní a chtěl přistát v Afghánistánu

Autor: ital - 
23. ledna 2019
20:45

V úterý odpoledne odstartovalo letadlo ruské letecké společnosti Aeroflot ze sibiřského města Surgut s cílovou destinací v Moskvě. Během letu však jeden z pasažérů začal ohrožovat posádku a vyžadoval, aby letoun změnil kurs do Afghánistánu. Naštěstí se podařilo útočníka lstí uklidnit a zásahovka ho při nouzovém přistání zpacifikovala.

V úterý pět minut před třetí hodinou odpolední vzlétl letoun společnosti Aeroflot z letiště v ruském městě Surgut na Sibiři. Po cestě do Moskvy však stroj potkalo menší zdržení. Jeden z pasažérů se totiž rozhodl, že místo do hlavního města Ruska chce raději do Afghánistánu. Pod výhrůžkami vyžadoval po pilotech a leteckém personálu, aby změnili směr letu.

Po nějaké době se podařilo agresora přesvědčit, že musejí napřed natankovat palivo, tudíž potřebují nouzově přistát na letišti ve městě Khanty-Mansiysk. Tam již na únosce čekala Národní garda podléhající přímým rozkazům prezidenta Vladimira Putina. Muži byli oblečeni v uniformách letištní ochranky, aby pachatele zmátli.

Když vtrhli na palubu, ozvalo se pro ostatní pasažéry hlášení. „Dámy a pánové, hovoří k vám kapitán. Prosím, okamžitě se posaďte na svá místa. Okamžitě!“ Cestující po celou dobu zásahu zůstali klidní, a když muži v kuklách únosce vyvedli, pasažéři je odměnili potleskem. V průběhu zásahu bylo letiště částečně evakuováno a na určité pozice rozmístěni snipeři.

Motiv muže pro únos letadla zůstává doposud nejasný. Pachatel byl prý v podnapilém stavu a také ozbrojený. Má už také za sebou kriminální minulost. Mluvčí Svetlana Petrenková oznámila: „Muž byl pod vlivem a vyhrožoval zbraní. Během letu se snažil proniknout do kokpitu a vyžadoval změnu směru. Jednalo se o obyvatele města Surgut, který již byl v minulosti souzený za poškození majetku. Vyšetřovací tým se nyní snaží určit všechny okolnosti incidentu.“

K případu došlo několik dní poté, co se v letadle mířícím z Bangkoku do Ruska podařilo cestujícím zpacifikovat pasažéra, s nímž si nedokázala poradit posádka. Muž (26), jenž byl nedávno propuštěn z vězení v Thajsku, nadával a ohrožoval ostatní. Pasažéři jej spoutali lepicí páskou a opasky. Pilot jej chtěl vysadit a předat policii v Číně nebo Mongolsku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání