Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Učitel senzací internetu: Nacvičil tanec se 700 dětmi, trénují o přestávkách

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová - 
24. ledna 2019
14:30

Čang Pcheng-fej (40), učitel a zároveň ředitel jedné z čínských základních škol, se stal hitem internetu. Se svými zhruba 700 žáky z provincie Šan-si nacvičil taneční sestavu a každý den o přestávce ji s nimi pravidelně procvičuje. Čang přiznal, že on sám se tanec učil celý měsíc, chce tak děti přivést ke cvičení a aktivnímu životu, napsal deník Daily Mail.

Čang se nechal slyšet, že chtěl děti zvednout od počítačů a mobilů a ukázat, že cvičení může být zábava. Vybral pro ně dynamický a energický taneční styl shuffle dance, v sestavě spojil složky moderního jazzu a pohyby pata, špička, přísun. Neopomněl zapojit i paže.

V čínských základních a středních školách od roku 1951 platí vládní nařízení, které udává, že děti musí každý den absolvovat alespoň půlhodinové kalisthenické cvičení. Čang se rozhodl pro studenty nudné protahováni a posilování nahradit tancem, který je stejně jako kalisthenika zaměřen na posílení jejich kondičky.

„Potřebovali jsme změnu, studenti o cvičení ztráceli zájem,“ sdělil Čang tisku. „Myslel jsem si, že to děti chytí. Hudba je skvělá a energická, všichni jsou u toho šťastní a usměvaví,“ popsal učitel. Dodal, že se stylem shuffle dance se poprvé setkal v létě, zaujal ho a rozhodl se ho naučit.

Děti tanec baví

Žákům tanec ukázal v říjnu, záhy se k nim připojili další učitelé a zaměstnanci školy. „Teď už nejsou pořád přilepeni k mobilům, dokonce jsem žáky přistihl, jak sledují další taneční videa a učí se nové kroky,“ pochlubil se Čang.

Video, na kterém žáci se svým ředitelem a učiteli předvádí taneční sestavu, se stalo naprostou senzací. Na čínské sociální síti Weibo má už 250 milionů zhlédnutí. „To je ten nejlepší ředitel, přál bych si, aby učil i mě,“ komentoval video jeden z uživatelů Weiba.

Zobrazit celou diskusi