Přeplněné nádoby na tříděný odpad dlouhodobě trápí Pražany napříč městskými částmi. Na vině přitom mnohdy není nedostatek přistavených popelnic, ale neukáznění podnikatelé, kteří vyhazováním odpadu do nádob pro obyvatele obcházejí pořízení vlastních. „Mají přitom povinnost zaplatit si své nádoby. Zatím to řešíme ‚po dobrém‘ domluvou, pokud to nezafunguje, budou muset přijít represe a pokuty,“ uvedla starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS).

Právě její městská část na celou problematiku nově upozorňuje. Podle místostarosty pro oblast životního prostředí Václava Vondráška (ODS) je vymáhání pokut krajním řešením, kterému má předejít kampaň v podobě rozesílání dopisů problémovým subjektům. Jde o celkem 710 provozoven na území Prahy 2, které dostaly osobně nebo datovou schránkou dopis, který na celou situaci upozorňuje.

Posílily se také kontroly vybraných živnostníků, mezi které podle úřadu patří i vietnamské večerky, které s odpadem zacházejí špatně. V souvislosti s danou problematikou radnice zahájila testovací projekt, v rámci kterého budou do konce března bezdomovci provádět úklid několika stanovišť tříděného odpadu v lokalitě Vinohrad.

Svozové společnosti problémy evidují

„Problematika zneužívání separačních nádob pro rezidenty podnikatelskými subjekty je obecným jevem. Městské systémy nakládání s odpady určené pro obyvatele měst jsou obecně zneužívány k likvidaci živnostenského odpadu a to s jednoznačným cílem – ušetřit náklady provozovny. Je samozřejmě zákonnou povinností každého podnikatelského subjektu zajistit si odpovídající odpadové hospodářství, ale to znamená za tuto službu platit,“ uvedl pro Blesk.cz k tématu Jaroslav Stružka, předseda představenstva společnosti Komwag, která zajišťuje úklid také na území Prahy 2.

Komwag Blesku poskytl několik fotografií, které celou situaci dokazují. Jen stěží si lze představit, že tři desetikilogramové kýble od jogurtu pocházejí z domácností obyvatel Prahy. Zároveň odložené plastové palety nebývají většinou výbavou pražských bytů.

Problém potvrzují také Pražské služby, které podle tiskového mluvčího Radima Many situaci monitorují ve spolupráci s jednotlivými městskými částmi. „V obecné rovině lze konstatovat, že některé nádoby na využitelné složky a jejich okolí pravděpodobně jsou zneužívány živnostenským odpadem. Jde například o kvantum krabic od ovoce a zeleniny na separačních stanovištích v blízkosti večerek a minimarketů nebo velké množství skleněných lahví od alkoholu v okolí restauračních provozů,“ dodal Radim Mana.

Fotogalerie
9 fotografií