Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

TOP 09 rozzuřily Mynářovy kontakty se soudci. Se zařazením na plénum Sněmovny narazila

Vratislav Mynář ve volebním štábu Miloše Zemana
Mynář: Se soudci jsem v kontaktu s vědomím Zemana. Pospíšil je v šoku: "Nepřijatelné!"  (Autor: Jakub Poláček / Paparazzi)
Autor: ČTK - 
22. ledna 2019
15:12

Opoziční TOP 09 neprosadila návrh, aby se sněmovní plénum zabývalo za týden údajným ovlivňováním soudců Hradem. Většina poslanců požadavek při dnešním jednání o změnách programu schůze dolní komory nepodpořila. Situací se bude ve středu večer zabývat sněmovní podvýbor pro justici.

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že podle informací médií je nepochybné, že se prezidentská kancelář rozhodnutí soudců snažila ovlivnit. „Jsem přesvědčen, že takové jednání je skandální,“ uvedl Kalousek. Jde podle něho o bourání samotných pilířů demokratického státu.

Pro návrh TOP 09 hlasovalo 63 ze 186 přítomných poslanců. Proti jich bylo 73. Návrh nezískal podporu v klubech ANO, SPD, ČSSD a KSČM.

O tom, že kancléř Vratislav Mynář opakovaně kontaktoval soudce ve věcech, které se týkají Hradu a prezidenta, psal týdeník Respekt. Bývalý předseda Nejvyššího správního soudu (NSS) Josef Baxa ve čtvrtek v rozhovoru pro Deník N uvedl, že mu Hrad dával opakovaně najevo, jak má jeho soud rozhodnout v některých kauzách. Respekt pak v pátek na webu uvedl, že mu současný předseda NSS Michal Mazanec také potvrdil schůzku s Mynářem a s poradcem prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým.

Také lidovci jsou situací znepokojeni, je podle nich zásadní, aby se kontroverzními postupy Hradu a zaměstnance kanceláře prezidenta zabýval podvýbor Sněmovny pro justici. Souhlasí i s tím, že by se plénum tématem mohlo zabývat v rámci zvláštního jednacího bodu. Myšlenka svolání mimořádné schůze pak podle předsedy Pavla Bělobrádka podporu KDU-ČSL nemá. „Pro nás je důležité, aby soudní moc zůstala nezávislou,“ uvedl s tím, že transparentně se mohou zástupci Hradu a soudů scházet, jiná věc je ale podle něj ovlivňování soudů, při kterém by docházelo například k nějakým nabídkám.

Starostové se teprve po jednání sněmovního podvýboru rozhodnou, zda podpoří zařazení bodu na plénum Sněmovny. „Ve středu na sedmou hodinu je svoláno jednání podvýboru, kterého se budu účastnit, a na základě jeho závěru se rozhodneme,“ řekl novinářům předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský.

Podle vládní ČSSD je zatím zbytečné téma na plénum Sněmovny přenášet. Podle jejího šéfa poslanců Jana Chvojky je k věci příslušný sněmovní podvýbor pro justici a je tedy správné, že se bude údajným ovlivňováním justice ze strany Hradu zabývat.

zeleny.ropak ( 22. ledna 2019 16:57 )

To, snad nemá cenu ani komentovat. Zdechajíci kobyla kolem sebe kope a že je lidem k smíchu jí to nevadí. Vždyť ten pofiderní právník a prznitel "Občanského zákoníku" Pospíšil , není schopen pochopit rozdíl mezi kritikou nečinnosti soudu a ovlivňováním živé kauzy. Nebo on někdo má důkaz, že Zeman prostřednictvím kancléře určoval soudci, jak má rozhodnout? Pokud já vím, tak se jen skromně zeptal, kdy rozhodne, když mu to již dva roky leží na stole.

vvogh.t ( 22. ledna 2019 16:44 )

Kalousek z topu a Farský ze stan jsou dva nejhorší politikové na tomto světě

PPP150W ( 22. ledna 2019 16:13 )

Tak za prvé. 63+73=136. Kde je těch 50 zbývajících? Alibisté se zdrželi? A za druhé. Další ukázka toho, jak nevládní KSČM podporuje ústavní zločin. Ostatně není divu že proti byly zrovna uvedené strany.

pavel11 ( 22. ledna 2019 16:12 )

zloděje,tuneláře,křiváky,udavače TOP09 něco rozzuřilo copak vás něco po třiceti letech zlodějin,podrazu politické špíny muže něco rozzčílit!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa