Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Ožebračují Afriku,“ udeřil vicepremiér na Francouze. Velvyslanec musel na „koberec“

Autor: AKu - 
22. ledna 2019
11:58

Napjaté vztahy mezi Francií a Itálií kvůli migraci neberou konce. V úterý si Paříž předvolala italského velvyslance poté, co místopředseda vlády Luigi di Maio obvinil Francouze z vykořisťování Afriky a podněcování migrace. Zprávu přinesl server BBC. Obě země jsou „na kordy“ od loňského června, kdy se vlády v Itálii ujala koalice populistického Hnutí pěti hvězd a nacionalistické Ligy severu.

Olej do ohně naposledy přilil předseda hnutí a místopředseda vlády Luigi di Maio, když Francii obvinil z vykořisťování Afriky a vyzval Evropskou unii, aby na zemi galského kohouta uvalila sankce.

„EU by měla uvalit sankce na Francii a na všechny ostatní země, jako je Francie, které ožebračují Afriku a nutí její obyvatele k odchodu, protože Afričané by měli být v Africe, a na ne dně Středozemního moře“, řekl Di Maio. Svého severozápadního souseda přitom obvinil, že s kolonizací Afriky fakticky nikdy neskončil.

Jedním z nástrojů vykořisťování má být i Západoafrický a Středoafrický frank, které slouží jako měna celkem ve čtrnácti afrických státech. Ty mají stanovený pevný kurz vůči euru a jejich bankovky se tisknou ve Francii. Centrální banky však sídlí přímo v Africe. Podle Di Maia Francie společnou měnou podvazuje ekonomický rozvoj afrických zemí a přispívá tak tomu, že lidé opouštějí své domovy a umírají na dně Středozemního moře. Naopak zastánci franku tvrdí, že významně přispívá k finanční stabilitě v regionu.

Prohlášení italského místopředsedy vlády přišla jen krátce poté, co ministr zahraničí Matteo Salivini z Ligy severu obvinil Francii, že poskytuje útočiště „teroristům, kteří zabíjeli v Itálii“.

Paříž označila italské výroky za „nepřátelské“ a předvolala si na kobereček italského velvyslance. Dlouhodobě přitom Itálii kritizuje za to, že odmítá přijímat lodě se zachráněnými migranty.

Roztržka mezi oběma zeměmi se přitom prohlubuje ve chvíli, kdy se zdá, že migrační vlna zdaleka nekončí. Podle BBC Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) uvedla, že za prvních 16 dní nového roku se do Evropy po moři dostalo 4 216 migrantů, více než dvojnásobek ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Jen v uplynulých dnech přitom podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) nepřežilo nebezpečnou plavbu až 170 z nich.