Dosáhnout doma tepelné pohody, tedy optimálního stavu, kdy se člověk nepotí ani nepociťuje zimu, může být někdy oříšek. Způsobů, jak nežádoucím únikům tepla zabránit, existuje hned několik.

Nejčastější volbou bývá obložení fasády domu polystyrenem nebo minerální vatou. Prchajícímu teplu se tímto způsobem vlastně postaví do cesty bariéra. Taková úprava představuje poměrně vysokou investici, kterou navíc nevyhnutelně doprovází stavební ruch.

Nákladný zásah do domu ale není nevyhnutelný díky speciální termoaktivní stěrce, která nejen na stěnách, ale i na dalších površích vytvoří speciální svrchní vrstvu, která bleskově reaguje na změny okolního prostředí. Tím dochází k optimalizaci topného režimu. I když toto řešení představuje na českém trhu relativní novinku, získává si stěrka mezi řemeslníky i kutily stále větší popularitu.

Tajemství stěrky spočívá v mikrokuličkách


Unikání termoizolační materiál AERO-THERM®  od společnosti Thermo Industry, a. s. má praktickou formu pastovité hmoty, která se podobně jako jakákoliv stěrka nanáší na stěny, stropy, podlahy, případně i fasády. Povrchová teplota této vrstvy se blíží teplotě okolních předmětů. Tato vlastnost se v praxi  projevuje velmi krátkou dobou zátopu. 

Jak je to možné? Na začátku vytápění má povrch stěn i předmětů stejnou teplotu jako vzduch. V okamžiku, kdy se topná tělesa nebo topné plochy (podlaha, strop) začnou zahřívat a vydávat teplo do prostoru, začíná se rychle zahřívat také vrstva AERO-THERMu®. Plochy, které jsou opatřeny termoaktivní stěrkou AERO-THERM®, spolupracují s topným systémem a zvyšují jeho účinnost

Užívejte si s rodinou tepelné pohody.
Autor: THERMO INDUSTRY, a. s.

Základem termoaktivní stěrky AERO-THERM® jsou mikrokuličky, které zajišťují snížení tepelné vodivosti. Kuličky jsou duté a částečně vakuované nebo plněné speciálním plynem. Některé produkty obsahují i aerogel. Pro výrobu jsou využita vysoce kvalitní plniva, disperze a aditiva od světově známých výrobců. Díky tomu termoizolační stěrka nejen zabraňuje tepelným únikům, ale vlivem svých sanačních vlastností také zamezuje vzniku a šíření plísní. Samozřejmostí stěrky je její vysoká paropropustnost.

10 důvodů PRO použití termoizolačních stěrek řady AERO-THERM®

1. Zvyšují tepelnou stabilitu objektu.
2. Brání tvorbě plísní v interiéru v chladných rozích.
3. Řeší tzv. tepelné mosty.
3. Jednoduše se aplikují.
4. Mají vysokou přilnavost k podkladu a lze na ně bez potíží lepit obklady.
5. Mají vysokou životnost (interiérová varianta až 25 let).
6. Investiční náklady jsou nižší než u zateplovacích systémů.
7. Snižují náklady na vytápění o 12,5 až 35 % v závislosti využívání objektu.
8. Jsou skvělé na izolaci stropů pod plochými střechami nebo chladnými půdami.
9. Omezují prostup chladu z podlahy při nanesení pod lino, plovoucí podlahu nebo koberec.
10. Používají se při pokládání podlahového vytápění na zamezení prohřívání podloží a nežádoucího úniku tepla. 

Jak na to?

Při nanášení si sami zvolíte techniku, která vám vyhovuje – stěrku lze aplikovat zubovým hladítkem, případně na ni použít stříkací pistoli. Výrobce doporučuje u stříkání aplikovat 2 vrstvy, přičemž je nutné nechat první vrstvu zaschnout.

Po 2 až 4 hodinách – o přesném čase rozhoduje teplota a vlhkost v místnosti – lze v aplikaci pokračovat. Zubovým hladítkem se potřebná vrstva (0,8 – 1mm) aplikuje v jedné vrstvě a po důkladném zaschnutí (zpravidla 12 – 24 hodin) lze stěrku přebrousit, a tím vytvořit hladký povrch.

Termoaktivní stěrka AERO-THERM.
Autor: THERMO INDUSTRY, a. s.

Spotřeba materiálu se pohybuje od 0,8 litru až 1,2 litru na m2, 1 litr tedy vystačí přibližně na 1 m2. Čím je povrch určený pro aplikaci stěrky hladší, tím méně materiálu bude potřeba. Stěrka se vždy aplikuje v interiéru objektu pouze na obvodové zdi (případně strop i podlahu) s mírným přesahem na vnitřní příčky. Při venkovním použití na fasádu domu stěrka v letních měsících zabraňuje prohřívání stěn domu a snižuje spotřebu energie při využívání klimatizace.