Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Od půlnoci do úsvitu vypnout lampy. Odborníci mají plán, jak zachránit hmyz

Autor: Mii - 
2. února 2019
21:56

Nejen velká zvířata jsou ohrožena moderním stylem života. Úplně stejně ohrožen je hmyz, který tvoří důležitou součást celého ekosystému. Škodí mu zejména umělé světlo, jehož míra se každoročně zvyšuje. Odborníci proto přišli s plánem, jak ho omezit, a tvrdí, že život lidí nijak neomezí. Píše o tom server Independent.

Jak jednoduše a levně hmyzu pomoci, vysvětlili vědci z University v Yorku ve studii zveřejněné v odborném časopise Ecosphere. Podle nich bude úplně stačit, když se na část noci budou vypínat pouliční lampy. Světelnou pauzu navrhují od půlnoci do úsvitu.

Tato doba bude dostatečná k tomu, aby všechna noční zvířata vylezla ze svých úkrytů a začala žít tak, jak jsou zvyklá – můry opylovaly květiny, netopýři lovili hlodavce nebo pavouci spřádali své sítě apod. Ne že by to nemohli dělat za světla, můžou, ale nefungují tak, jak by měli.

Na to, jak velkou roli mají můry při opylování květin a tudíž v celém přírodním cyklu, se přitom přichází až poslední dobou. Opylují to, co včely a další hmyz nestihnou přes den. Jenže zrovna můry jsou velmi citlivé na umělé světlo, a když ho vidí, místo opylování se věnují hledání jeho zdroje, což je unaví a pak už nic jiného nezvládnou.

A nejen můry mají s umělým světlem problém. Čím dál více odborníků varuje, že jeho přítomnost škodí celému ekosystému, včetně buněk všech živých organismů.

Win-win situace pro všechny

Alespoň krátkodobé vypínání pouličních lamp tak autoři studie vidí jako krok pozitivním směrem, byť si uvědomují sociologická rizika takového rozhodnutí, například sníženou bezpečnost v ulicích.

„Pouliční lampy nemáme zbytečně, i ekologové říkají, že bychom je neměli vypínat úplně. Ale když bychom je mohli omezit… pak to bude k lepšímu,“ vysvětloval Callum Mcgregor z Univerzity z Yorku. „Vypnutí světel o půlnoci je win-win scénář, kterým úřady ušetří peníze a podpoří noční živočichy,“ dodal.

spania ( 11. února 2019 12:55 )

Za toto opatření bych se opravdu velmi přimlouvala.

Zobrazit celou diskusi