Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Nejhorší noční můra.“ Muž šel doma na záchod, číhala v něm krajta

Autor: Mii - 
21. ledna 2019
12:40

Nepříjemné překvapení čekalo na rodinu v jejich domě v australském městě Brisbane. Když šel otec na záchod, zpozoroval, že v míse se něco nachází. Při bližším pohledu uviděl, že jde o krajtu, která se rozhodla dát si v záchodě koupel. Okamžitě zavolal odchytovou stanici, jejíž pracovníci usoudili, že krajta se do domu dostala nejspíš skrze potrubí.

O incidentu informovala na Facebooku odchytová stanice Brisbane Snake Catchers, kterou muž kontaktoval. Její pracovník dorazil do domu záhy, moc práce mu ale nezbývalo – otec rodiny mezitím krajtu ze záchodu vytáhl.

„Už jsem v minulosti zažil situace, kdy jsem měl ruce v toaletě déle než půl hodiny,“ vyprávěl Stewart Lalor ze stanice pro místní deník Courier Mail s tím, že hadi v záchodech jsou v Austrálii poměrně častí. „Tenhle chlap ji ale skoro celou vyndal, což bylo neobvyklé. Asi se chtěl podívat, co to je,“ pokračoval.

Lalor tak nakonec jen krajtu vzal do ruky a vynesl ven do přírody, kam patřila. Rodině pak vysvětlil, že do jejich domu se s největší pravděpodobností dostala přes potrubí. Stává se to hlavně u starších domů, které mají trubky venku.

Poradil také, že to nejhorší, co může člověk v takové situaci udělat, je zmáčknout splachování. Had by se tím mohl vyděsit a zaútočit. Nejlepší je zachovat klid, nedělat prudké pohyby a zavolat odbornou pomoc.

Mladíka chtěla krajta na záchodě škrtit

Jen v minulém roce došlo v Austrálii k několika podobným incidentům. Krajtu ve svém záchodě našel například muž z queenslandského města Townsville, která do něj přišla rovněž skrze potrubí. „V kanalizaci se všude po světě nachází krysy a hadi jdou za nimi,“ popisoval tehdy odborník na chytání hadů z Queensland Wildlife Solutions.

Největší překvapení ale zažil teenager z východu země, který si krajty na záchodě nevšiml. Když si proto sedl na mísu, had se mu začal obmotávat kolem nohy. „Podařilo se mu ji setřást a rychle zavolat pomoc. Ten had jenom hledal potravu a vodu. Věděl, že se nachází v těsné místnosti, a tak se začal bránit,“ uvedl loni v březnu Luke Huntley, který krajtu odchytával.

Dorůstají až čtyř metrů

Ačkoli jsou tyto případy časté, i tak současná událost v Brisbane šokovala lidi na sociálních sítích. Příspěvek odchytové stanice získal během pár hodiny tisíce sdílení a komentářů od lidí, kteří podobnou situaci popisovali jako „nejhorší noční můru“.

„Tohoto se bojím celý život. Pořád jsem přesvědčená, že se mi to jednou stane, napsala jedna z uživatelek. „Vážně se to děje? Jak mam jít teď v noci na záchod?“ komentoval incident jiný uživatel.

V Austrálii žije celá řada krajt, nejčastěji se ovšem do lidských obydlí zatoulají krajty kobercové. Jde o plaza, který se běžně dorůstá dvou metrů, ve výjimečných případech i čtyř metrů. Je to škrtič, který velice dobře a rád šplhá po stromech. V Česku je tento druh oblíbený mezi teraristy.

petrw ( 22. ledna 2019 07:38 )

naidka ( 21. ledna 2019 14:56 )

Pořádný kus hada. Kam se na takovou krajtu hrabe Koptíkova kobra.

mckartny ( 21. ledna 2019 14:35 )

To já ji vždy splachnu a víc se oto nestaram a když mám dobrej den jsou tam i menší krajty nebo dvě velké

PPP150W ( 21. ledna 2019 13:59 )

Když objeví na WC krajtu chlap, je v rozpacích, protože tady není co porovnávat. Když žena, buď se vyleká, nebo se zamyslí a po tváři ji přeběhne potutelný úsměv...

doktormediciny ( 21. ledna 2019 13:03 )

A z Ten Vas for, to je spica

Zobrazit celou diskusi