Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bouračka v zimě? Až o 20 % častější! Jaké jsou největší chyby za volantem?

/
  • 21. ledna 2019 ● 11:47

    Zima už dorazila i s pořádnou nadílkou sněhu, a to znamená, že by řidiči měli zpozornět. Jde totiž o období, ve kterém v mnohem větší míře dochází k dopravním nehodám a auto je vystaveno mnohem větší zátěži. Pozor na nejčastější chyby za volantem!

     

  • 1.

    Dodržujte vzdálenost mezi vozidly

    O to více je důležité dodržovat bezpečnou vzdálenost mezi vozidly. Díky jinému povrchu na vozovce se prodlužuje brzdná dráha a tím snáze dokloužete k předmětu, který je před vámi.

     

    Nerespektování vzdálenosti mezi vozidly bývá nejčastější příčinou škodních událostí. „Faktorem, který dělá řidičům často problémy, je dodržovat správnou odstupovou vzdálenost od vozu před nimi. Takto nejčastěji vznikají drobné nehody, takzvané ťukance. Tyto faktory je velmi jednoduché eliminovat, přesto způsobují mnoho dopravních nehod,“ říká Petr Boháč z brněnského týmu Polygon, kde se zaměřují právě na výuku a přípravu řidičů na krizové situace za volantem.

    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Ráno pospíchejte pomalu

    Přes noc dostávají vozy zabrat samotným mrazem a pak přijde ráno, kdy je třeba vyrazit. Nedávejte motoru hned v úvodu zabrat. Ložiska motoru totiž při studeném motoru nejsou pořádně promazaná, proto může docházet k jejich poškození.

     

    Další věcí je, že elektronika ve vozidle pro snadnější zahřátí obohacuje směs vyšším podílem paliva. Přidáváním plynu příliš brzy si můžete tedy spotřebu zvýšit. Raději proto nechte ráno motor zahřát a mějte lehkou nohu.

    Autor: Daniel Černovský, scom, ara

  • 3.

    Nepřeceňujte sebe ani ostatní

    V zimě obecně stoupá pravděpodobnost nehody o 20 procent. Je to dáno tím, že jsou na vozovce zcela jiné podmínky – objevuje se sníh, náledí, námraza. Spolu s tím dochází k horší viditelnosti, mnohem častěji se objevují mlhy a ve větším měřítku je tma.

    Autor: profimedia.cz

  • 4.

    Zkontrolujte tlak v pneumatikách

    Tlak v pneumatikách je poměrně podceňovaná záležitost, která ale hraje významnou roli, a může dokonce zamezit vyšší spotřebě, aquaplaningu nebo neovladatelnosti vozidla. Podle odborníků totiž snížení tlaku o 0,5 baru může zvýšit spotřebu o 2 procenta a zvýšit riziko dopravní nehody až o 30 procent. Spolu s tím dochází ke snížení kilometrového výkonu vozu. Proto kontrolujte tlak častěji než běžně.

    Autor: Daniel Černovský, scom, ara

  • 5.

    Tři užitečné tipy

    Pokud řidiči nestihli řádnou přípravu na zimu, měli by auto určitě nechat zkontrolovat co nejdříve odborníky. Důležitá je celková prohlídka vozu, především kontrola baterie, podvozku a klimatizace.

     

    Víte, že mlhová světla můžete užívat jen v mlze nebo za hustého deště? Pokud je zapnete za jiného počasí, nepříjemně tím oslňujete řidiče za vámi.

     

    Tohle v zimě potřebujete


    Zimní pneumatiky  kontrola startovacích kabelů  nemrznoucí směsi a kapaliny  škrabka na okna  košťátko na ometení sněhu  silikonový olej proti zamrzání dveří či zámků  sněhové řetězy 

    Autor: Petr Novotný
     

Dnešní horoskopy