„Celníci našli zásilky při běžné kontrole. Následnou vnitřní kontrolou byl zjištěn v papírových krabicích sušený rostlinný materiál. Odbornou expertizou bylo potvrzeno, že se jedná o sušené výhonky rostliny Catha edulis - Katy jedlé," popsala ruzyňských celníků Šárka Miškovská. Výhonky obsahují alkaloidy kathion a kathin, které jsou zapsané na seznamu návykových látek.

Celníci případ předali policii k zahájení trestního stíhání pro podezření z trestného činu nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Policie vyšetřuje také obdobný případ z počátku ledna, kdy ruzyňští celníci zadrželi čtyři balíky se 40 kilogramy katy jedlé poslané také z Etiopie do Česka. Zda byl adresát v obou případech stejný, nemohla Miškovská s ohledem na vyšetřování říct.

Zadržení zásilek s katou jedlou není u ruzyňských celníků výjimečné, například loni v listopadu v jejich rukách skončilo 12 papírových krabic, v nichž bylo rozděleno téměř 23 kilogramů katy. Zásilka směřovala do Česka z Keni.

Kata jedlá je strom či keř pěstovaný ve východní Africe a na Arabském poloostrově. Čerstvé mladé listy obsahují látky, které buď způsobují stimulaci, nebo naopak uklidňují. Dlouhodobé nadměrné užívání katy je ale mimo jiné příčinou psychických problémů a dalších nemocí.

Fotogalerie
6 fotografií