Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Reprezentačnímu kapitánovi vypadávaly kosti z těla! Obří díru Zdeňkovi zacelili elitní lékaři

Autor: DH - 
21. ledna 2019
11:43

Trojnásobný paralympionik a sledge hokejista Zdeněk Šafránek dlouhé roky trpěl zdánlivě banální proleženinou (dekubitem), ta mu však způsobila otevřenou ránu velikosti pěsti, kvůli čemuž se v podstatě rozpadal zaživa. Bral opiáty, ničily ho velké bolesti a neměl už ani chuť do života. Teď se na něj však nejspíš konečně usmálo štěstí. Rána i bolesti jsou díky šikovným lékařům pryč a kapitán národního týmu ve sledge hokeji už myslí na mistrovství světa.

Ještě v září Zdeněk nechtěl ani žít. Byl vyčerpaný z bolesti od proleženiny, kterou způsobilo sezení na vozíčku. Na ten sportovce a trojnásobného otce dostala nehoda, při které mu páteř přerazila 1,5tunová ocelová konstrukce, která na něj spadla v práci před 16 lety.

„Rozpadám se. Bez legrace. Jak sedím na vozíku, tak mám dekubitus čtvrtýho stupně – ten nejtěžší,“ naspal ještě minulý rok na podzim Zdeněk Šafránek (36) na stránku neziskovky Příběhy lidí, která organizovala sbírku, jež by mu zajistila pohodlnější život a především operaci, která by ho zbavila starostí.

A to se také povedlo. Během několika dní se na transparentním účtu českého sledge hokejisty nahromadilo přes dva miliony korun a přišla i nabídka spolupráce s doktorem Neumannem, špičkou ve svém oboru a lékařem českých olympioniků, kterou Zdeněk s radostí přijal. Po operaci, při které mu lékaři přes díru na zadku přetáhli nějaké svaly a zašili ji, se cítí znovu dobře a dokonce začal opět sportovat.

„A teď jsem na tom úplně skvěle, nemám žádné bolesti a začal jsem i trochu cvičit,“ svěřil se pro web Czechteam.info paralympionik.  „Dokonce jsem zvládl s kamarádem i jeden soukromý trénink na ledě tady u nás v Poděbradech.“ doplnil.

S výsledkem operace je spokojený i sám Neumann.  „Je to práce mnoha lidí, proběhla celá řada konzultací. Chceme docílit toho, aby se mohl plně věnovat sledge hokeji, což se nám teď daří,“ řekl lékař, který bude podle Šafránkových slov nyní zjišťovat příčinu toho, proč se dlouhodobě trápil bolestí.

„Doktoři budou zjišťovat příčinu, proč se mi devět let tyto problémy vracejí, jestli někde není schovaný zánět. A do konce života budu brát léky na křeče – stejně jako většina vozíčkářů,“ dodal sportovec a především otec tří dětí, který se aktuálně i naplno vrátil do rodinného života. „Užívám si, že už zase funguju jako táta, a když to čas dovolí, jezdíme i na výlety. Taky bych se chtěl kvalitně připravit na ten šampionát.“ sdělil paralympionik, který tím připomněl blížící se mistrovství světa ve sledge hokeji, které se bude konat na přelomu dubna a května v Ostravě. Tam by chtěl být Šafránek opět užitečným členem týmu.