Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ve Washingtonu protestovala tisícovka žen: Kritizovaly hlavně Trumpa

Autor: ČTK - 
19. ledna 2019
21:02

Do Washingtonu i jiných amerických měst se dnes sjely tisíce žen, aby  se dovolávaly svých práv, ale také oslavovaly úspěchy kandidátek při podzimních kongresových volbách. Manifestace však zastínily ideologické spory mezi jejich iniciátory. Kvůli rozpočtové krizi se účastnice pochodu ve Washingtonu musely vydat jinou trasou, než bylo původně plánováno, napsala agentura AP.

Původní pochod, který se konal před dvěma lety den po inauguraci prezidenta Donalda Trumpa, přitáhl do hlavního města Spojených států několik set tisíc lidí a je považován za největší protest, jaký Washington zažil od doby vietnamské války. Dnes se demonstrující měly sejít v parku National Mall v centru Washingtonu, nicméně kvůli ochromení práce některých federálních úřadů kvůli týdny se táhnoucí rozpočtové krizi z něj nikdo neodstraňuje sníh. Místo toho začal pochod na náměstí Freedom Plaza několik bloků od Bílého domu. Během demonstrace ženy požadují splnění dokumentu nazvaného Ženská agenda, který se týká práv imigrantů, násilí na ženách nebo občanských práv a svobod.

Loni na podzim Theresa Shooková, která stála u začátků pochodu žen, obvinila čtyři další organizátory z antisemitismu a vyzvala je, aby odstoupili. Vadilo jí například, že jedna z vůdkyň pochodů kritizovala Izrael. Čtveřice organizátorů pochodů obvinění Shookové odmítla.

Carmella Ormandová z Arlingtonu ve Virginii na pochod přešla i přes rozkol v řadách jeho organizátorů. „Je potřeba, abychom se navzájem podporovaly, protože jde o mnohem více, řekla televizi CNN tato žena, kterou do Washingtonu přivedla stejně jako před dvěma lety nespokojenost s prezidentem Trumpem.

To, že se původní hnutí rozštěpilo, dokládá i skutečnost, že v New Yorku se dnes konají nedaleko sebe hned dva pochody žen.

Taurus70 ( 19. ledna 2019 22:43 )

Pripada my ze kritizovat Zida zacina byt nejvetsi hrich na svete,Amerika se znici sama😂😂😂😂

Zobrazit celou diskusi