V ulicích města Brňané už spatřili modrou tramvaj s historickými i současnými fotkami univerzity. Křtu se ujali senátor a ve funkci končící rektor Mikuláš Bek, prorektorka pro vnější vztahy Hana Svatoňová a dlouholetý pedel Jaroslav Gregr.

Veřejnost se může těšit na speciální modré sběratelské kuličky s nápisem MUNI, které budou vypadávat na náměstí Svobody z časoměrného stroje. Česká pošta vydá 21. ledna známku s motivem rektorského žezla a připravila také příležitostné razítko.

„Díky bytostnému spojení vzniku naší univerzity se založením demokratického československého státu si naše akademická obec od počátku zakládá na demokratických principech a přes všechen útlak a kompromisy, kterým byla v minulosti vystavena, si dodnes uchovala přesvědčení, že svoboda je nezbytnou podmínkou univerzitního života,“ poznamenal rektor Mikuláš Bek.

Zlatou medaili dostane i Kiska

Výročí založení univerzity připadá na 28. ledna, kdy oslavy zahájí akademický obřad v univerzitní aule na právnické fakultě. Zlaté medaile převezmou například emeritní rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala, rektor Univerzity Komenského v Bratislavě Karol Mičieta nebo dlouholetý vedoucí univerzitního Ústavu výpočetní techniky Václav Račanský. O den poději obdrží velkou zlatou medaili slovenský prezident Andrej Kiska.

Prezidenta nezvou

Českého prezidenta Miloše Zemana škola k oslavám nepozvala. Podle Beka není pravděpodobné, že by se změnil jeho postoj k Masarykově univerzitě. Zeman Beka kvůli dřívějším rozporům přestal zvát na oslavy 28. října na Pražském hradě.

Program všech akcí ke 100. výročí univerzity najdou zájemci na webu www.muni100.cz.

Fotogalerie
11 fotografií