Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V babyboxu našli mluvící batole v zelené bundičce! Dostal podchlazený chlapec (1,5) jméno po Gottovi?

Aktualizováno -
19. ledna 2019
09:05
Autor: ČTK, šim - 
19. ledna 2019
07:39

Do babyboxu v Pelhřimově v pátek před půlnocí někdo odložil zdravého, podle odhadů patnácti až šestnáctiměsíčního chlapce. Váží devět a půl kilo, má šest zubů a dostal jméno Karel Spěváček. Má jméno snad nějakou spojitost se Zlatým slavíkem? Ludvík Hess promluvil pro Blesk.cz o 181. nalezenci. „Doufám, že to byl jen úlet matky, a ona se teď přihlásí,“ řekl. Co bude, když ne?

„Je zcela zdravý, jenom jej teď sestřičky zahřívají, protože byl trochu podchlazený, měl 35, 5 stupně,“ napsal Hessovi v textové zprávě přes mobilní telefon primář dětského oddělení Stanislav Houštěk. Babybox pelhřimovské nemocnice byl zřízen 21. 12. 2007 a dosud se v něm žádné dítě neocitlo. Malý Kája Spěváček, jak ho Hess na počest svého přítele a téměř souseda pojmenoval, připomíná případ z roku 2011, kdy se v babyboxu v Olomouci ocitl podobně starý chlapec. 

„Kája je normální dítě se všemi schopnostmi, jaké má běžné rok a půl staré dítě. Běhá, mluví, vypadá, že mu po tělesné stránce nic nechybí,“ řekl Blesk.cz v sobotu ráno Hess s tím, že si ho lékaři nechají v nemocnici ještě několik dnů na pozorování. 

Když ho v babyboxu před půlnocí našli, kupodivu podle Hesse klidně ležel. „Je to div, že se tam ještě vešel, má přes 80 centimetrů. Na sobě měl zeleno-modrou květovanou bundičku a džíny, řekl otec babyboxů a „dědeček“ nalezených dětí o Kájovi.  Babybox je schránka o rozměrech 90x90x50 centimetrů. 

„Jména jim vybírám já sám, nechci, aby to byla jen čísla. Jména dávám podle lidí, se kterými zrovna v tu chvíli nalezení jsem nějak v kontaktu. Karel Spěváček je můj kamarád z autoservisu, slíbil jsem mu, že příští dítě bude pojmenované po něm. Jsou to ale jména pracovní,“ dodal Hess s tím, že někdy dětem jméno dle jeho výběru zůstane, jindy o jméně rozhodnou noví rodiče, kteří mu po adopci dávají i své příjmení. 

Co bude s chlapcem z babyboxu nyní?

Lékaři nemocnice neprodleně informovali pracovníky z Orgánu sociálně-právní ochrany děti. Ti zpravidla bez odkladu podají návrh opatrovnickému soudci, jak dítě zaopatřit. „Soudce okamžitě rozhodne usnesením o předběžném opatření, kam dítě umístit. Nyní se čeká, jestli se matka dítěte ještě nepřihlásí. Mohlo jít o momentální úlet,“ doufá Hess. 

Pokud se matka nepřihlásí, poputuje chlapec buď do pěstounské péče, nebo k adopci. S některými dětmi a jejich novými rodiči pojí Hesse hlubší vztah a dokonce jsou stále v kontaktu, například s případem z Ústí nad Orlicí. „To dítě se narodilo těsně vedle babyboxu. Do schránky ho matka dala i s placentou. Miminko dostali rodiče, kteří mě následně oslovili, chtěli se setkat a miminko mi ukázat. Od té doby jsme v kontaktu, dítěti je už deset let,“ popsal Hess. Podle něho některé děti o tom, že byly odloženy do babyboxu, vědí. „Doporučuje se jim to říkat, mluvit s nimi o tom. Já jsem pro některé pak děda z babyboxu,“ uzavřel Hess, který realizoval myšlenku babyboxů před 13 lety. 

První babybox v zemi začal fungovat v roce 2005, je to v podstatě novorozenecký inkubátor. Ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, zapne se vyhřívání a ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní zdravotnický personál. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. V Česku nyní funguje 76 těchto schránek. Babyboxy mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

EM1234 ( 2. července 2019 19:45 )

Jo zdá se že si Blesk na Gotta zasedl,

petrw ( 20. ledna 2019 19:02 )

kdepak ten humu..sak je uz davno ....

HledacPravdy ( 20. ledna 2019 17:17 )

Já bych udělal i adultboxy, pro nemakačenka žijící v mamahotelech, když už to příbuzní nemůžou vydržet.

jity ( 20. ledna 2019 13:17 )

Chlapeček nikdy nebude vědět kdy se vlastně narodil, alespoň toto datum tam mohla matka dát. Jinak mu přeji v životě jen dobré.

Pajule ( 20. ledna 2019 09:26 )

Je to nejúžasnější věc. A to že dítě, které mohlo skončit hodně špatně. Dostane šanci na rodinu, která nemůže mít vlastní děti. A budou ho milovat. Držím všem těmto dětem palečky.

Zobrazit celou diskusi