Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

„Bude se nám stýskat po jízdě vlevo.“ Německé elity poslaly Britům emotivní dopis

Autor: ČTK, nkov - 
18. ledna 2019
19:55

K setrvání v Evropské unii vyzvali v pátek v otevřeném dopise Británii vrcholní němečtí politici a zástupci hospodářských i kulturních organizací. Pod text zveřejněný v britském listu The Times se podepsaly mimo jiné předsedkyně vládních stran CDU a SPD Annegret Krampová-Karrenbauerová a Andrea Nahlesová. Představitelé německé společnosti v dopise píšou, že sice respektují rozhodnutí Britů, chtějí ale, aby věděli, že si Němci přejí jejich setrvání v EU.

„Po hrůzách druhé světové války na nás Británie nezanevřela. Přivítala Německo zpět jako suverénní národ a evropskou mocnost. Na to jsme jako Němci nezapomněli a jsme za to vděční,“ stojí v dopise, podle kterého by Evropa nebyla bez Britů tím, čím je dnes: společenstvím založeným na svobodě a prosperitě.

Přední Němci v dopise ujišťují, že rozhodnutí Britů, které vyjádřili v referendu z roku 2016, respektují a i po plánovaném brexitu zůstanou jejich přáteli. „Britové by ale měli stejně tak vědět, že si myslíme, že žádná volba není nezvratná. Naše dveře budou vždy otevřené: Evropa je domov, dodávají signatáři.

Po plánovaném odchodu Británie z EU se Němcům bude podle dopisu stýskat po „legendárním britském černém humoru", „čaji s mlékem" a „jízdě po levé straně silnice“. „Ale více než po čemkoli jiném se nám bude stýskat po Britech... Britové by měli vědět: z hloubi našeho srdce chceme, abyste zůstali,“ zakončili přední Němci emotivní výzvu.

Kromě předsedkyň vládních stran CDU a SPD se pod dopis zaslaný listu The Times podepsali například i spolupředsedové strany Zelených Annalena Baerbocková a Robert Habeck, předseda Německého odborového svazu (DGB) Reiner Hoffmann, předseda Svazu německého průmyslu (BDI) Dieter Kempf, vrcholní představitelé společností Daimler a Airbus, ředitelé předních politických nadací a kulturních organizací, frontman kapely Die Toten Hosen Campino či bývalý brankář Arsenalu Jens Lehmann.

PPP150W ( 19. ledna 2019 19:08 )

Kde ty peníze končí sezeptejte Babiše. To EU neovlivní i když by chtěla a snaží se, aby byly tam, kde být mají.

mandat ( 19. ledna 2019 11:19 )

EU budou chybet ty miliardy.Merkel bude mit mene penez na migranty.To,co je s Anglii nikoho v Bruselu nazajima. Anglicane si budou sami rozhodovat s kym budou obchodovat a kam budou davat sve penize.EU neni Evropa a doufam, ze se brzy rozpadne ta priserna diktatura.Par blbecku tam rozhoduje o nase osudu a nikomu to nevadi.Idiotska narizeni a zakony jen Evrope komplikuji zivot.Proc Blesk nezverejni kolik milionu tydne dava CR do kasy EU ? A kolik dostava od EU prispevku a hlavne kde konci ty prispevky ? To by se cesky narod sakra divil,jak se na EU prodelava.

Zobrazit celou diskusi