Filmové studio Marvel nyní zveřejnilo očekávaný trailer na film. Dobrodružství pavoučího muže se odehrává v různých evropských městech. V traileru je vidět Londýn, Benátky i Praha. Město však v tomto případě nespoléhalo jen na své krásy, ale filmařům dokonce zaplatilo. „Snímek jsme loni podpořili pěti miliony korun v rámci pražského filmového fondu,“ potvrdil Blesku tiskový mluvčí magistrátu Vít Hofman. I díky této finanční injekci můžeme vidět hrdinu, jak se prochází po Karlově mostu. 

Premiéra v létě

Běžné přitom je, že filmové štáby platí městu za to, že uzavřou jeho ulice kvůli natáčení. Proč tedy platit filmařům? „Hlavním cílem nadačního fondu Praha ve filmu Prague Film Fund je podporovat filmy a seriály, ve kterých je Praha vyobrazena jako Praha a zároveň mají marketingový potenciál pro pozitivní prezentaci města v zahraničí,“ vysvětlil Hofman. Poslední Spider-Man: Homecoming po celém světě například vydělal 880 milionů dolarů (19 800 000 000 Kč).

Město ale zdaleka neplatí všem štábům, naopak od nich peníze inkasuje. Proč má tedy Spider-Man výjimku? „Praha má ve filmu důležitou roli a snímek se svou celosvětovou distribucí a diváckou základnou město odprezentuje lépe než většina marketingových kampaní,“ vysvětlila Eliška Kaplicky Fuchsová, místopředsedkyně správní rady fondu. Velkofilm se natáčel na konci loňského léta, na premiéru si však počkáme až do července. 

Podpořili i další

Filmový fond podpořil i další filmy, ovšem už ne takovou částkou. Italská komedie Dormiremo da vecpi získala 1,25 milionu. Německý televizní film Die Diplomatin: Prager Nächte obdržel 800 tisíc  a český film Modelář už jen 750 tisíc. Loni také fond rozdělil dar města ve výši 30 milionů.

Liberec oproti Praze vydělal

Město Liberec na natáčení Spider-Mana naopak vydělalo, dostalo totiž milion korun. Navíc filmaři na vlastní náklady opravili Neptunovu kašnu, kam místo sochy římského boha s trojzubcem dočasně umístili sochu neznámého mstitele vzpínajícího se s koňmi. 

Fotogalerie
7 fotografií