Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Politici chtějí rychle „rozseknout“ osud Britů v Česku. A Mayová řekla zásadní datum

Autor: ČTK, Mii - 
17. ledna 2019
13:30

Žádná z českých sněmovních stran se nechystá vetovat zrychlené projednání zákona, který by upravil práva Britů v Česku po případném odchodu Británie z Evropské unie bez dohody. Jejich představitelé to řekli novinářům po schůzce s ministrem vnitra a vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD). Organizátorka vládní agendy v britské Dolní sněmovně Andrea Leadsomová mezitím oznámila, že návrh na další postup v otázce brexitu představí premiérka Theresa Mayová příští pondělí.

Hamáček předpokládá, že by Sněmovna mohla o návrhu hlasovat už příští týden. Senátoři Václav Hampl (za KDU-ČSL) a Miloš Vystrčil (ODS) předpokládají, že by i horní komora měla návrh hladce schválit.

„Od žádné politické strany nezaznělo to, že by se chystaly uplatnit veto na paragraf 90. To znamená, pokud se situace nezmění, měli bychom být schopni tento zákon projednat a schválit v Poslanecké sněmovně již v prvním čtení,“ řekl Hamáček a poděkoval ostatním stranám za vstřícnost. Schůzky se účastnili zástupci všech sněmovních uskupení s výjimkou nejsilnějšího hnutí ANO, vicepremiér ale neočekává, že by se většina z vládních stran postavila proti vládnímu návrhu zákona.

Podporu zákonu vyjádřili i ostatní účastníci schůzky. „Jsem příjemně překvapen tím, že se čeští politici dokážou shodnout, že brexit je skutečně problém a že ho musíme řešit společně, abychom minimalizovali dopady na české občany a na české hospodářství,“ řekl místopředseda Pirátů Mikuláš Peksa. Za zrychlené schválení zákona se jednoznačně postavili i zástupci ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN.

Senátoři také podpoří rychlé jednání

Komunisté a SPD upozornili na to, že o konečném stanovisku musí ještě jednat jejich poslanecké kluby. „Mohu extrapolovat zcela s jistotou, že poslanecký klub KSČM nebude vetovat zrychlené projednávání v prvním čtení ani se k žádnému takovému návrhu veta nepřipojí,“ řekl šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik. Komunisté podle něj mají zájem na tom, aby Česko bylo připravené na tvrdý brexit. Poslanec SPD Jan Hrnčíř bude klubu navrhovat, aby normu podpořil, podle něj jsou záruky, že se Británie zachová k Čechům žijícím na ostrovech stejně.

Také Hamáček očekává reciproční postoj britské strany. Vychází přitom z loni přijatého obecného záměru britské vlády, který by měl situaci po brexitu řešit. Podle Hamáčka by britské opatření mělo platit stejně dlouho jako to české, tedy do konce roku 2020. Závaznou vyhlášku Británie zatím nepřijala, Hamáček ale věří tomu, že se podaří toto opatření prosadit ještě předtím, než dojde k brexitu.

Senátoři Hampl a Vystrčil vyjádřili přesvědčení, že se i Senát zasadí o co nejrychlejší projednání zákona. Vystrčil také řekl, že se s Hamáčkem dohodl, že by Senát mohl pozměňovacím návrhem normu upravit v případě, že by se už ve Sněmovně objevil ve vládním návrhu nějaký problém. Zrychlené schvalování v prvním čtení úpravy v normě ve Sněmovně neumožňuje.

Plán B představí Mayová v pondělí

Po selhání dohody o vystoupení Británie z Evropské unie se čeká, jaký další krok země podnikne. Mayová proto prostřednictvím Andrey Leadsomové ve čtvrtek uvedla, že tzv. plán B představí příští pondělí. 29. ledna pak budou poslanci o návrhu celý den debatovat a následně i hlasovat. 

Původně měla vláda v případě odmítnutí brexitové dohody předložit parlamentu alternativní návrh do tří týdnů. Minulý týden ale schválili zákonodárci dodatek k zákonu o odchodu Británie z Evropské unie, který vládě ukládá přijít s plánem B nejpozději do tří zasedacích dnů po odmítnutí dohody. Vzhledem k tomu, že britská Dolní komora v pátek běžně nezasedá, bude třetím zasedacím dnem od úterního odmítnutí dohody právě pondělí 21. ledna. 

Dohodu, kterou vyjednala vláda Theresy Mayové s unijními vyjednávači, odmítli v úterý poslanci nečekaně velkou většinou. Dohodu podpořilo pouze 202 zákonodárců a proti bylo 432.

Premiérka i někteří její ministři se ve čtvrtek sešli se zástupci opozičních stran i konzervativních rebelů, aby jednali o možnostech dalšího vývoje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa