Zanedbaná lokalita na okraji centra Ostravy se má brzy proměnit v živou čtvrť plnou studentů. Město si nechalo vypracovat studii proměny blízkého nábřeží řeky Ostravice. Radovat se můžou hlavně cyklisté a běžci. Je pro ně přichystána nová cyklostezka a promenáda.

V současnosti se na Černé louce, kde má celý areál vzniknout, nachází svět miniatur, parkoviště a zanedbaná zeleň. Architekti ale počítají s moderními univerzitními budovami. Změn se má lokalita dočkat zhruba do tří let, kdy mají být dokončeny a otevřeny nové budovy Ostravské univerzity.

Se stavebními pracemi se začne snad ještě letos, záleží i na výsledku výběrových řízení. 

Stavbu dvou budov chce Ostravská univerzita financovat z prostředků Evropské unie, ze kterých by mohla získat téměř 900 milionů korun. „Evropské finance je jediná možnost financování tohoto projektu, proto jsme museli jednat velmi rychle. Navíc jde o finance s pouze pětiprocentní spoluúčastí, což je pro univerzitu velmi výhodné,“ uvádí rektor Ostravské univerzity Jan Lata.

Svět miniatur asi zruší

Nově budovanému univerzitnímu areálu nejspíše bude muset ustoupit svět miniatur Miniuni. „Do června tohoto roku je musíme odstranit. Není definitivně rozhodnuto, jak se s areálem bude nakládat. Celá řada těch soch je ve velmi špatném stavu. Je tak možnost úplného zániku,“ řekla náměstkyně primátora Ostravy Zuzana Bajgarová (ANO).

Video
Video se připravuje ...

Ostravská Černá louka čeká na novou podobu. Univerzitní kampus by měl vzniknout do roku 2021 Lukáš Havran, Blesk

Areál je velmi oblíbený u turistů i místních. Zvažují se i varianty přesunu na Slezskoostravský hrad. „V červnu to budeme muset uskladnit a nebude možné to ihned otevřít. Muselo by se vybudovat nové zázemí. Všechny možnosti budeme zvažovat v horizontu několika týdnů,“ dodává náměstkyně Bajgarová.