Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Biskup při lovu místo divočáka ve křoví postřelil člověka. Problém má on i církev

Autor: ČTK, nkov - 
16. ledna 2019
19:20

Chorvatský biskup Vjekoslav Huzjak (58) omylem při lovu postřelil člověka. Podle policie mu hrozí až tři roky vězení. Široce medializovaný případ poškozuje renomé církve v této tradičně katolické zemi, napsala chorvatská média.

Podle chorvatského deníku Jutarnji list se biskup bjelovarsko-križevecký Huzjak minulý pátek účastnil organizovaného lovu divokých prasat spolu se svými přáteli poblíž města Lipovljani.

Když jeden divočák vyběhl poblíž Huzjaka ze křoví, biskup po něm vystřelil. Cíl ale minul a pravděpodobně odražená kulka zasáhla do stehna lovce, který stál opodál. Biskup se prý myslivosti věnuje dlouhodobě a platí za vášnivého lovce.

„Trpí chorobnou potřebou násilí“

Policie událost z minulého týdne vyšetřuje jako trestný čin ublížení na zdraví z nedbalosti, za což církevnímu představiteli hrozí až tři roky vězení. Bývalý tajemník chorvatské biskupské konference a současný biskup podle vyjádření církevních představitelů svého činu hluboce lituje a přeje zraněnému, který se bude muset podrobit několika operacím, brzké uzdravení. Později ho navštívil i v nemocnici. O incidentu byl údajně informován i sám papež František.

Případ vyvolal v Chorvatsku pohoršení, a to jak mezi věřícími, tak i laickou veřejností. Ochránci zvířat biskupa obviňují, že trpí „chorobnou potřebou násilí“. Spojení církevního představitele, který má být pastýřem a vzorem pro ostatní, s lovcem se zbraní v ruce zabíjejícím divou zvěř podle deníku Večernji list nejde dohromady.

Případ podle listu také ukazuje na nedobrou situaci uvnitř chorvatské katolické církve, do jejíchž čelných pozic se dostávají pochybní funkcionáři s feudální mentalitou. Huzjak je prý jejich typickým představitelem.

petrw ( 18. ledna 2019 07:31 )

Ruth

Ruth ( 16. ledna 2019 20:06 )

Vrah postřelil vraha, jen ať ho zavřou, a ten druhej, ať má problém se stehnem. Oba si to zaslouží. Zrůdná vášeň střílet do bezbranných tvorů.

Zobrazit celou diskusi