Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Úrazy na ledu přísně zkoumají pojišťovny. O peníze vás připraví i kozačky

Video se připravuje ...
Autor: Nikola Forejtová - 
17. ledna 2019
06:10

Sněhu a náledí bylo v posledních dnech plné Česko: na silnicích, svazích i střechách domů. Do toho se přidávaly i rampouchy visící z okapů. „Naštěstí jsou lidé o svých právech v případě úrazu a škody vzniklé právě kvůli sněhu či náledí informovanější,“ zmínil v pořadu Blesku Epicentrum právník Petr Novák ze společnosti Vaše nároky.cz. Poradil také, v jakých případech se obracet na obec a kdy může za zlomenou ruku nebo otřes mozku majitel objektu nebo komunikace. Ne vždy zraněný ale u pojišťovny uspěje, stačí totiž, aby měl na sobě na ledu například kozačky.

Ledy se lámou, sníh roztává a sune se ze střechy k zemi. Pokud člověku led spadne na hlavu, lze zažalovat majitele objektu. „Samozřejmě hrají roli okolnosti případu,“ řekl právník Novák a dodal, že jsou lidé naštěstí stále více informovaní o tom, kdy mají na odškodné právo a odkud jej mají páčit.

V případě ledovky na silnici či chodníku je pak za zranění zodpovědná obec. Ta má povinnost frekventované úseky udržovat bezpečné, ať už pomocí soli nebo odklízením. „Lékárny, zdravotnická zařízení, obchody, zastávky – to vše má obec povinnost udržovat bezpečné. Cestička parkem pak udržována být nemusí, jelikož se dalo použít jinou a chodec na ní vlezl na vlastní nebezpečí,“ upozornil právník.

Pojistné vám může upřít telefonování

Chodec má také své povinnosti. Nárok na plné odškodné či na zaplacení výdajů vám pak může překazit okolnost úrazu. „V případě uklouznutí na náledí se posuzuje, zda-li udělal chodec vše pro svoji bezpečnost. Zda-li se věnoval plně chůzi, netelefonoval, neběhal či třeba nezvolil nevhodnou obuv,“ uvedl Novák. Odklepnutí soudem ve váš prospěch vám tak můžou pokazit kozačky na podpatku, nebo vytrvalý pohled do mobilního telefonu.

Pokud se opravdu zraníte, měli byste se na plnění pojistného připravit. Posoudit si sám míru poškození a vlastního zavinění a také sehnat svědky incidentu a dokumentaci. „Spadne-li strom na auto nebo zahradu souseda, hodnotí se, zda-li se soused o strom staral, dostatečně je upevňoval, či ohlásil včas možné nebezpečí. V tomto případě jsou fotografie na místě,“ dodal expert. Co se týče padajícího rampouchu, tady nám fotografie moc nepomůžou, ale záběry z kamery jsou v tomto případě nedocenitelnou záležitostí.

V minulém roce od ledna do března vyřídily pojišťovny na 42 671 pojistných událostí kvůli ledu a sněhu, v penězích šlo o 12 milionů korun. Jakkoli podle Nováka informovanost lidí stoupá, většina z nich si neuvědomí, že i špatně zvolená obuv je může od jejich nároku rychle vzdálit. 

husak44 ( 17. ledna 2019 10:39 )

Naco si takovou pojistku platit, když tam jenom žerou peníze a ojebavaj .

jana999 ( 17. ledna 2019 09:01 )

kozačky jsou snad do zimy, neměly by se tedy honit výrobci?

Zobrazit celou diskusi