Juditin most byl postaven ve druhé polovině 12. století a stál jen nepatrně severněji než Karlův most. Již v minulosti archeologové uskutečnili podvodní průzkumy, mapující pozůstatky románské stavby.

Podle Barbory Machové z Archeologického ústavu, která aktuální průzkum vedla, se potápěčům podařilo zachytit jeden celý mostní pilíř, dvě zděné konstrukce připomínající zídky a na staroměstském břehu strukturu, jejíž funkce není jasná. „Může se jednat o nějaký podstavec na Juditině nebo možná i na Karlově mostě,“ uvedla archeoložka.

Získaná data nyní budou archeologové analyzovat. S pomocí získaných fotografií například vytvoří trojrozměrný model struktury u staroměstského břehu, i když kvůli špatné viditelnosti zatím nebude kompletní. Právě viditelnost dělala potápěčům potíže. „Zhoršovala se od pondělka až do dneška, dneska už tam není vidět vůbec nic,“ vysvětlila Machová.

Potápěči měli k dispozici také georadar umožňující plošný průzkum, který odhalí další možné archeologické nálezy. Nasbírali rovněž vzorky dřeva, jejichž stáří určí s pomocí metody dendrechologického datování. Voda je totiž podle odborníků přirozeným konzervantem, ve kterém se mohou po staletí zachovat i organické materiály, jako je dřevo či kůže, které by se na vzduchu rozpadly.

Materiál na monografii

Šéf pražských archeologů NPÚ Jaroslav Podliska uvedl, že k Juditinu mostu už je dostatek materiálu k vydání velké monografie. Dodal, že průzkumy rozhodně nejsou u konce a v budoucnu by mohli výzkumníci využít například technologie používané při zkoumání vraků pod mořskou hladinou. „Na jednom z pilířů by jednou mohl proběhnout i regulérní podvodní výzkum s tím, že se odsaje sediment a pilíř se pečlivě zdokumentuje tak, abychom se dostali k jeho jádru a mohli říct, jak ta konstrukce konkrétně vypadala,“ doplnil archeolog.

Podle šéfa pražského pracoviště NPÚ Ondřeje Šefců je celá oblast mezi Mánesovým mostem a Staroměstským jezem obrovským archeologickým nalezištěm, které je zatím téměř neprozkoumané. „Je velmi obtížně přístupné, což je výhoda i nevýhoda. Výhoda z toho důvodu, že nešlo vykrást, nevýhoda je v dostupnosti,“ vysvětlil. Vltava jako tekoucí řeka, po které se plaví lodě a viditelnost se zakalením může měnit ze dne na den, je podle něj pro archeology velkou výzvou, která však slibuje řadu zajímavých nálezů.

Fotogalerie
21 fotografií