Když se na protest tehdejším politickým poměrům v naší zemi zapálil jako Pochodeň č. 1 student Jan Palach, bylo mi téměř 10 let. Poměrně dobře si pamatuju, co se kolem toho tehdy strhlo, byť jsem se na vše dívala pohledem dítěte,“ napsala Eva Holubová na svůj Instagram. Vzpomněla i na slova své maminky, která jí zdůrazňovala: „Pamatuj si, je to hrdina, nikdy na to nezapomeň, ale nikdy nic podobnýho nedělej!“

Herečka divadla Sklep jeho statečnost oceňuje, ona sama by se pro tak radikální čin prý rozhodně neodhodlala – především proto, že se poměrně dost bojí bolesti. „Jeho čin byl vyprovokován zoufalstvím. Jestli v té době chtěl být slyšen a brán vážně, v podstatě nic jiného nezbývalo! A on slyšet byl, byť se to režimu nelíbilo a moc rád by ho vymazal. Celých dalších 20 let byl mementem pro starší generace.“

Na Palachův pohřeb maminka Holubové svou tehdy malou dcerku samozřejmě nevzala, nicméně sama se ho zúčastnila. „Říkala tátovi, že ji překvapilo, kolik tam bylo lidí. ‚Tolik lidí, tolik lidí! Něco se bude dít, něco se stane, něco se musí stát.‘ Nestalo se nic! Nic v tom ohledu, který měla na mysli moje máma, kvůli němuž se zapálil Jan Palach. Pouze režim utahoval šrouby,“ povzdechla si sympatická umělkyně, známá například z role Aleny Márové v Pupendu.

V době takzvaného Palachova týdne, což byly občanské nepokoje na Václavské náměstí na počátku roku 1989, které posléze vedly ke konci komunistické vlády v Československu, bylo Holubové už třicet let. Aktivně se proto tehdy účastnila nejrůznějších manifestací, právě se vzpomínkou na Jana Palacha. „Troufám si říct, že moje a mladší generace jsme tam na ten Václavák v tom lednu chodili za ním. Dodával nám sílu a odvahu,“ myslí si i po letech.

„Někdo říká, že demonstrace organizovala Charta či podobné iniciativy. Já o tom nevím, byť jsem tehdy byla v poměrně silném spojení s disentem. Chodila jsem na demonstrace s přáteli či bez přátel naprosto spontánně. Nikoliv bez obav a bez velké dávky nervozity. Nezapomenu na jejich bílé helmy, bílé obušky a průhledné štíty! Nezapomenu na jejich krutost a zběsilost, s níž se vrhali bít a kopat civilisty. Co jich bylo. A kdepak jsou asi dnes? Kde by byli, všude kolem nás, dokonce i ‚nad námi‘,“ ukončila nevesele svůj příspěvek, který na sociálních sítích vyvolal bouřlivé emoce. „Nad současností vzdychat nikam nevede. To nás právě učí minulost!“ dodala ale Holubová bojovně.

VIDEO: Eva Holubová děsí skupinku japonských turistů.

Video
Video se připravuje ...

Eva Holubová děsí skupinku japonských turistů. archiv TV Nova

Fotogalerie
39 fotografií