Drozda se teď objevuje ve svérázném a velmi populárním seriálu Most! v pozoruhodné roli kněze. Tvůrci seriálu ho popsali jakožto „exkomunikovaného duchovního pastýře svých blízkých s otevřenou, avšak alkoholem často zastřenou myslí“. Jako velebný otec je duchovní autoritou nejen osazenstva restaurace Severka, ale i takzvaných sociálních pracovnic (ve skutečnosti prostitutek), které se u mostecké výpadovky snaží shánět klientelu.

Jeho věčně opilý farář, jehož snem je, aby se komunisty přesunutý kostel opět otočil, je jako každý správný duchovní odpouštějící a chápavý… tedy minimálně do doby, než si poručí první vodku. Poté se začne chovat tak, že se následujícího dne nestačí všem okolo omlouvat.

Přesto že Drozdovi nebyl svěřen zrovna ústřední part, a jeho postava v kostkované flanelové košili patří mezi ty vedlejší, sympatický herec s výrazným hlasovým projevem dokazuje, že i na malém prostoru dokáže být zapamatovatelný.

Ostatně téměř všechny jeho role jsou si v tomto ohledu podobné. Menší, ale výrazné. Jako „tata“ se například objevil v hořké komedii Bohdana Slámy (51) Divoké včely, jako ředitel základní školy se zase mihnul v dramatu Vesnický učitel. Menší roličky si pak střihl také v seriálech Já, Mattoni nebo Četnické humoresky. Na České televizi se nyní objevuje jako patolog v populární kriminálce Rapl po boku Hynka Čermáka (45).

Rodák z Kroměříže zatím sice nepatří mezi stálice televizních obrazovek, je však známým (a uznávaným) divadelním hercem. Od roku 1975 působí v brněnském HaDivadle, kde vystupuje v dobrých jedenácti inscenacích, a byl dokonce několikrát nominován na Cenu Alfréda Radoka. Jednu dobu byl dokonce na pozici šéfa uměleckého souboru. Mezi jeho nejslavnější role ovšem bude nejspíš navždy patřit především cholerický vrchní ze Slávie v již zmíněné komedii Věry Chytilové (85), kde se rozčiloval, že ho Bolek Polívka vyhazuje.

VIDEO: Takhle se Cyril Drozda rozvášnil v komedii Dědictví aneb Kurvahošigutntág.

Fotogalerie
36 fotografií