Semínkové bomba má samozřejmě bohulibější účel než naštvat protivného souseda. Má přispět k tomu, aby rozkvetla šedá místa, kde není žádná zeleň.

„Jsou místa, kam vás nikdo nepustí. Stačí tak hodit kouli. Je to anonymní. Když na semínkovou bombu zaprší, semínka vyklíčí a vyroste město květin,“ vysvětluje odbornice Dana Křivánková.

Bomba je vlastně instantní zahrádka

„Cílem je zvelebit nehezké kouty města,“ říká Hana Mikulicová z centra Lipka. Právě v brněnském environmentálním centru, které prosazuje šetrnější a odpovědnější přístup k přírodě, se konal unikátní kurz. Brňané se učili, jak takovou „bombu“ vytvořit a použít.

Semínka jsou zabalená ve směsi zeminy s jílem. Vytvoří se takové kuličky, které se nechají vyschnout. S těmito instantními zahrádkami můžete chodit po městě a házet mezi garážemi i sousedům přes plot,“ usmívá se Křivánková.

Video
Video se připravuje ...

Nesnášíte souseda? Hoďte mu na zahradu semínkovou bombou! mm

Afrikány podél šedé zdi

A výsledek? „Mě nadchlo, když jsem viděla, jak rozkvetla jedna část Šilingrova náměstí, škaredá část podél zdi. Bylo krásné, když tam vykvetly barevné afrikány. To je místo, kde nikdo nic pořádného sázet nebude,“ říká lektorka.