Halík připomenul, že Palach svým činem bojoval proti rezignaci českého národa a proti vládnoucímu komunistickému režimu, který se snažil odstranit pozůstatky pražského jara. „Student Jan se svým činem stal absolutním světlem, které mělo v tom šeru polopravd a iluzí osvětlit pravdu o nás samotných,” řekl Halík.

Palach ukázal, že pravda váží víc než život, doplnil. „Nezmařil vlastní život, ale daroval ho, aby si lidé uvědomili cenu pravdy a svobody,” uvedl dále kněz, který rovněž varoval před dezinformacemi šířenými z východní Evropy a snahou některých českých politických představitelů upřednostňovat zájmy jejich východních sponzorů. Upozornil také na problém šíření strachu a paniky, ze kterých těží populističtí politici.

50 let od Palachova upálení

Výročí Palachova činu připomene tento týden mimo jiné výstava v horní části Václavského náměstí nebo odhalení pamětní dlaždice na nádvoří Univerzity Karlovy v místech, kde stála rakev s Palachovými ostatky v den jeho pohřbu. Vzpomínkové akce se budou konat po celé České republice.

Fotogalerie
10 fotografií