Veletrhy orientované zejména na tuzemskou turistiku nabídnou návštěvníkům všechny zajímavé lokality České republiky a s výjimkou Košického regionu i celého Slovenska. „Neschází ale ani další země,“ uvedl ředitel veletrhů Miloň Mlčák.

Letošní ročník má navíc ekologický podtext, kterýupozorňuje na sílící tání ledovců. To bude demonstrovat ledová kostka, v níž budou skryti ledoví medvědi. Právě oni na oteplování planety doplácejí nejvíce.

„Ledová kostka bude postupně tát a vyplaví dvě figurky ledních medvědů. Kdo je najde, může každou z nich vyměnit za volnou vstupenku do brněnské zoo. Ve spolupráci se zoo tím chceme upozornit na to, že lední medvědi ztrácejí táním ledovců své přirozené teritorium,“ vysvětlil Mlčák.

Penzisté cestují čím dál víc

Ještě před pár lety bylo cestovaní penzistů typické pro německy hovořící obyvatele. Tento trend se přenesl už i k českým seniorům. „V loňském roce tvořili turisté nad 60 let více, než polovinu všech návštěvníků veletrhů. Výjimkou nejsou ani osmdesátiletí cestovatelé, kteří se nebojí vydat například do USA či Číny,“ upřesnila mluvčí veletrhů Karolína Křenková.

Horkou novinku připravili pořadatelé pro majitelé hotelů, penzionů a motelů. „Ve čtvrtek, kdy je veletrh přístupný jen odborníkům, je seznámí se speciálním zařízením, které má za úkol nahradit recepční. Víc zatím prozradit nemohu,“ řekl Miloň.

Vystoupí známí cestovatelé

Veletrhy Go a Regiontour jsou největší propagací cestovního ruchu ve střední Evropě. Loni je navštívilo přes 31 tisíc návštěvníků. Mají bohatý doprovodný program a jejich součástí je festival Go Kamera, na kterém vystoupí například cestovatel Jiří Kolbaba či horolezec Radek Jaroš.

Základní vstupné na veletrhy vyjde na 180 korun, rodina zaplatí 280 korun. V neděli organizátoři připravili speciální vstupné pro seniory, a to 80 korun.